Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Angela Merkel, primul discurs public în care vorbește despre invazia Federației Ruse în Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 iunie 2022

Angela Merkel, fost cancelar al Germaniei, a condamnat joi, 2 iunie, războiul „barbar” al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Este primul discurs public susținut de Angela Merkel din acest an după ce s-a retras din funcţie, notează The Guardian. De asemenea, este și prima oară când vorbește despre invazia Federației Ruse în Ucraina.

Ea a declarat că, deși a fost reticentă în a-și exprima opiniile „de pe margine”, în calitate de fost cancelar german, nu a putut evita să vorbească despre cea mai „flagrantă încălcare a dreptului internațional” din istoria Europei de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.

Vorbind la o adunare a sindicaliștilor germani la Berlin, Merkel a subliniat că „solidaritatea mea se îndreaptă către Ucraina, care a fost invadată și atacată de Rusia”. Ea a spus că nu există nicio îndoială cu privire la dreptul Ucrainei de a se apăra de armata rusă.

Însă, Merkel nu a comentat și criticile larg răspândite atât în țară, cât și în străinătate, în special de la începutul invaziei, cu privire la rolul său major în stabilirea gazoductului Nord Stream II, la consolidarea dependenței Germaniei de energia rusă sau la faptul că nu a recunoscut amploarea ambițiilor președintelui rus Vladimir Putin.

„Susţin eforturile guvernului german, UE şi SUA de a-i ţine piept lui Putin în acest război barbar”, a mai afirmat Angela Merkel.

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *