Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Angajații spitalelor din subordinea Primăriei Municipiului București pot fi concediați dacă vorbesc cu jurnaliștii/Reacția PMB

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 8 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Personalul medical aflat în subordinea Primăriei Capitalei va fi concediat dacă vorbește cu presa, potrivit regulamentului intern pentru anul 2020 al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Acest regulament prevede că singurii angajați care pot vorbi cu jurnaliștii sunt purtătorii de cuvânt, însă aceștia sunt obligați să aducă la cunoștință conducerii ASSMB ceea ce au transmis.

De asemenea, salariații nu au dreptul să furnizeze reprezentanților presei informații privind ASSMB sau în numele acesteia, abaterea de la regulament fiind sancționată.

„Art. 61 În situația în care vreun salariat este contactat de către jurnaliști/ziariști, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informațiile solicitate. Salariații nu vor furniza reprezentanților presei informații privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepția cazului în care au fost abilitați expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară și se va sancționa conform prevederilor prezentului Regulament Intern”, potrivit regulamentului intern al ASSMB, citat Hotnews.

De asemenea, în regulament sunt prezentate și sancțiunile disciplinare pe care ASSMB le poate aplica. „Avertisment scris, retrogradarea temporară (cel mult 60 de zile) din in funcție cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea sau reducerea salariului de bază pe 1-3 luni cu 5-10% până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă”.

Reacția Primăriei Municipiului București

Primarul General al Capitalei nu are nicio atribuție în elaborarea regulamentelor interne ale instituțiilor în subordine, deci nici realizarea regulamentului intern al ASSMB, a transmis PMB, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, regulamentul intern la care se face referire într-un articol postat pe Libertatea.ro este regulamentul intern al administrației spitalelor și serviciilor medicale București și nu are nicio legătură cu regulamentul intern al fiecărui spital din cele 19 administrate de Primăria Capitalei.

Redăm mai jos reacția integrală a PMB:

„- Regulamentul intern pe 2020 s-a reactualizat, a fost întocmit după consultarea cu sindicatul Hipocrat și a fost aprobat de Directorul general al ASSMB.
– Regulamentul intern precedent din 2019, prevedea de asemenea, la Art .60: ,,În situaţia în care vreun salariat este contactat de către jurnalişti/ ziarişti, acesta îi va îndruma către Biroul de presă al instituţiei, ori către conducerea A.S.S.M.B. Salariaţii nu vor furniza reprezentanţilor presei informaţii privind A.S.S.M.B. sau în numele acesteia, cu excepţia cazului în care au fost abilitaţi expres, în scris, în acest sens,,.

Deci, informația conform căreia ,, Cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei au primit, începând de luni, noul regulament intern,, este neadevărată, deoarece Regulamentul Intern al ASSMB, așa cum am precizat mai sus, nu reglementează sub nicio formă activitatea personalului medical din cele 19 unități sanitare. Precizăm că fiecare unitate sanitară are propriul Regulament Intern care este elaborat de Comitetul director și aprobat de manager.

În legătură cu Art.61 din Regulamentul Intern al ASSMB, la care greșit se face referire în libertatea.ro, ca fiind un regulament intern transmis spitalelor din subordine :

Art.61: ,,În situaţia în care vreun salariat este contactat de către jurnalişti/ziarişti, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informațiile solicitate. Salariaţii nu vor furniza reprezentanţilor presei informaţii privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepţia cazului în care au fost abilitaţi expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară și se va sancționa conform prevederilor prezentului Regulament Intern.,,

acesta a fost introdus potrivit procedurilor interne ale ASSMB și potrivit Legii 544, art 3 și art. 16. (Art. 3: Asigurarea de către autoritățile și instituțiile publice a accesului la informațiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relații publice sau al persoanei desemnate în acest scop. Art.16: Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare în masă la informațiile de interes public, autoritățile și instituțiile publice au obligația să desemneze un purtător de cuvânt, de regulă din cadrul compartimentelor de informare și relații publice.)

Mai mult decât atât, în procedura internă a ASSMB, avertizorul public este protejat potrivit legislației în vigoare iar în Regulamentul intern al ASSMB, care este public:
http://assmb.ro/storage/diverse/regulament-intern-decembrie-2019.pdf
la Art.71, Art.72 și Art.73 se prevăd obligațiile salariaților de a respecta confidențialitatea anumitor informații care nu sunt de interes public.

De aici, rezultă clar că Legea 571/2004 și Directiva europeană 1937/2019 la care se face referire în articol, nu sunt încălcate, așa cum a dezinformat libertatea.ro”.

Sursă foto: News.ro

Comentarii


  • Wow, wonderful blog structure! How long have you ever been running a blog for?
    you made running a blog look easy. The whole look of your site is excellent, as
    neatly as the content! You can see similar here najlepszy sklep

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/angajatii-spitalelor-din-subordinea-primariei-municipiului-bucuresti-pot-fi-concediati-daca-vorbesc-cu-jurnalistii/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *