Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Angajații CFR protestează în fața Ministerului Transporturilor / Care sunt revendicările ceferiștilor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 29 mai 2023 Etichete:

Angajații CFR protestează luni, 29 mai, între orele 10.00 – 12.45, în fața Ministerului Transporturilor, cu mai multe solicitări. Acestea includ aprobarea bugetului pentru CFR Călători și CFR Infrastructură, precum și o salarizare care să conducă la creșterea eficienței angajaților. În plus, aceștia protestează împotriva întârzierii aplicării legii referitoare la Statutul Personalului Feroviar de la 1 iulie 2023 pentru angajații CFR Călători, lege care presupune majorarea salariilor și pensionarea anticipată.

„Vrem Bugetul aprobat şi Statutul aplicat şi sunt hotărâţi ca să protesteze împreună şi cu celelalte Federaţii Sindicale Feroviare în faţa sediului Guvernului României pentru aprobarea de către Guvernul României a BVC-urilor: CFR Călători şi CFR Infrastructură pe anul 2023 şi pentru aplicarea Legii nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar la Ceferişti de la 01 iulie 2023”, se arată într-un comunicat al FSTFR postat pe pagina de Facebook a Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, potrivit News.ro.

Angajații de la CFR Călători susțin că mediul de lucru s-a înrăutățit în ultima perioadă, afectându-le în mod direct sănătatea și bunăstarea. Ei reclamă condiții de muncă precare, inclusiv lipsa echipamentelor și infrastructurii necesare desfășurării în siguranță a activităților feroviare. De asemenea, personalul se plânge de un volum de muncă excesiv și de o presiune constantă pentru a respecta graficele de transport.

„Ceferiştii sunt revoltaţi de continuarea degradării condiţiilor de călătorie cu trenurile de călători ale CFR Călători şi în anul 2023 din cauza lipsei fondurilor de reparaţii material rulant şi al fondului de investiţii. Ceferiştii sunt revoltaţi pe reţinerea celor 10% la Bugetele de compensaţie/subvenţie şi la facilităţile de călătorie. Ceferiştii sunt revoltaţi pe faptul că CFR Călători în anul 2023 funcţionează pe un Buget mai mic decât în anul 2022, deşi preţurile sunt duble. Ceferiştii sunt revoltaţi pe favorizarea Operatorilor de Transport Feroviar de Călători privaţi în raport cu OTF de Stat CFR Călători”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

CITEȘTE ȘI: Greva din educaţie intră în a doua săptămână

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii