Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Andrei Baciu, pus sub acuzare în dosarul vaccinurilor

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 11 decembrie 2023

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început oficial urmărirea penală față de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19. În același dosar au mai fost puși sub acuzare, săptămâna trecută, fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Concret, Baciu, la data faptelor secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, este acuzat că ar fi susținut un memorandum aprobat de fostul prim-ministru Florin Cîțu în urma căruia au fost achiziționate 4,2 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 produs de compania Pfizer.

„Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37,5 milioane de doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, a transmis parchetul anticorupție într-un comunicat de presă.

Andrei Baciu a fost audiat luni, 11 decembrie, de către procurorii DNA.

Înainte de a ajunge la DNA, Andrei Baciu și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii