Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Anchetă Recorder: Cum a obținut Marcel Ciolacu de la stat cinci spații comerciale și o casă în Buzău

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 iunie 2024

Noi informații din trecutul tumultos al lui Marcel Ciolacu încep să iasă la iveală. Potrivit unei investigații realizate de Recorder, actualul premier al României a reușit să obțină de la stat, în schimbul unor sume modice sau chiar gratis, cinci spații comerciale în Piața Centrală din Buzău și o casă, situată tot în același municipiu. 

Potrivit sursei citate, ascensiunea lui Ciolacu a debutat imediat după 1990, atunci când actualul premier îl cunoștea pe Vasile Ion, devenit, din medic pediatru, omul politic cel mai de încredere al lui Ion Iliescu la Buzău.

Sub protecția lui Vasile Ion, arată Recorder, Marcel Ciolacu primește de altfel printre primii un brevet de luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989, semnat de președintele Ion Iliescu. Cu acest certificat, cere de la primărie un spațiu comercial. Și îl primește fără licitație, plătind apoi chirie mult mai puțin decât vecinii.

În anul 1994, magazinul din piață era o mezelărie de familie în care erau înghesuite, pe rând, tot felul de alte produse pe care căutătorii de chilipiruri alimentare încep să le ceară. Timp de un deceniu, arată sursa citată, familia Ciolacu s-a tot extins în piață și a ajuns să închirieze, în final, de la stat peste 300 mp în spații comerciale. Un șir de succese lesne de explicat în contextul relațiilor politice pe care Marcel Ciolacu și le făcuse în umbra lui Vasile Ion.

În 2003, după ce Ciolacu a devenit consilier local, s-a numărat printre cei câțiva „norocoși” care primesc dreptul de a-și cumpăra magazinele închiriate. Vânzarea a făcut-o chiar compania de stat Piețe, Târguri și Oboare, ajunsă între timp sub controlul total al aceluiași Consiliu Local din care Marcel Ciolacu face parte.

Inițial, în Piața Centrală se plănuia vânzarea a 60 de spații cu argumentul că s-ar strânge astfel banii necesari pentru modernizarea întregii hale. În final, în august 2003, compania primăriei scoate la vânzare doar 12 din care patru ajung tocmai la Marcel Ciolacu – ia trei prin ALCOM și unul în numele LUCIA COM ’94, firmele sale.

Vânzarea se face prin negociere directă, după o procedură aprobată chiar în Consiliul Municipal. O ședință la care Marcel Ciolacu nu suflă o vorbă, dar votează favorabil și, patru luni mai târziu, se alege cu un preț bun. Acestor patru magazine le adaugă, peste două luni, un al cincilea, cumpărat prin LUCIA COM ’94 de la Regia Autonomă Municipală (RAM), adică tot de la primărie.

Cu timpul, familia Ciolacu păstrează doar chioșcul transformat în patiserie și începe să subînchirieze restul spațiilor din care scoate venituri constante și azi.

Apartament luat de la stat cu 1.100 de euro

Pe lângă toate acestea, Ciolacu a reușit să obțină de la stat și un apartament. Potrivit Recorder, în primii ani după căsătorie, Ciolacu a locuit cu părinții. Ulterior, în 1994, tatăl Ion Ciolacu cumpără însă un al doilea apartament pe numele său – două camere într-un bloc de patru etaje, în care actualul premier se mută cu soția. Apartamentul din cartierul Viitorului costă 500.000 de lei, iar familia Ciolacu, care avea deja mici afaceri în piață, îi plătește pe loc.

Astfel, arată Recorder, situația sa locativă din anul 1996 nu l-a împiedicat să pretindă, din postura de tânăr familist fără locuință pe numele său, revoluționar pe deasupra, și o casă de la primărie. Drept urmare, pe 4 octombrie 1996, Ciolacu a primit cu chirie de la Regia Autonomă Municipală (RAM) o casă la curte cu două camere și o bucătărie, pe strada Bucegi, în zona centrală a Buzăului. În 1999, Marcel Ciolacu a cumpărat această proprietate plătind echivalentul a 1.100 de euro. Casa de pe strada Bucegi apare și azi în declarația de avere a premierului.

Marcel Ciolacu nu era însă nici pe departe vreun caz social la acea vreme. Potrivit Recorder, liderul PSD este menționat cu o contribuție de 500.000 de lei la campania electorală a partidului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii