Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


2 iunie, ultima zi în care românii pot contesta amenzile primite în timpul stării de urgență | Consiliul Legislativ: Sancțiunile nu pot fi anulate prin lege

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 2 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

2 iunie este ultima zi în care pot fi contestate, în instanță, amenzile primite în timpul stării de urgență pentru nerespectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19. Curtea Constituțională (CCR) a decis, în mai, că aceste sancțiuni nu respectă Legea Fundamentală.

În ciuda deciziei CCR, amenzile pot fi anulate doar dacă persoanele sancționate merg în instanță. Avocatul Adrian Cuculis a explicat, pentru Main News, în ce constă întreaga procedură.

Se încadrează toți cei care au primit amenzi în starea de urgență. Și cei care au plătit amenda au de câștigat de pe urmă deciziei, dacă vor depune o contestație, fiindcă vor putea să își recupereze banii deja plătiți. Important este să sesizeze instanța de judecată , să plătească taxa de 20 de lei și să atașeze procesul verbal aferent. Dacă nu vor contesta amenda și dacă nici nu o vor plăti se vor alege cu o executare silită de la DITL. De remarcat că cei care totuși vor să și plătească amenzile primite o mai pot face doar astăzi pentru a beneficia de plata la jumătate a amenzii primite în starea de urgență”, a declarat Cuculis.

Prin lege nu se poate

Consiliul Legislativ a atras atenția, de curând, că amenzile nu pot fi anulate prin lege, așa cum prevede un proiect depus, în Parlament, de PSD, ALDE și Pro România.

Având în vedere principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precizăm că anularea proceselor-verbale încheiate nu poate fi realizată prin lege, aşa cum se prevede la art.1, întrucât constatarea nulității este de competența instanţei de judecată”, potrivit Consiliului Legislativ.

Amenzile, cartonaș roșu de la CCR

Amenzile uriașe date în timpul stării de urgență au fost declarate neconstituționale de CCR, la începutul lunii mai.

Reglementarea sancțiunilor era neclară iar dreptul al un proces echitabil era afectat. Sunt două dintre argumentele pentru care judecătorii Curții au picat sancțiunile. Informațiile apar în motivarea deciziei CCR, consultată de Main News.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: DOCUMENT | Judecătorii explică de ce amenzile din timpul stării de urgență au picat testul la CCR

În timpul stării de urgență au fost date aproximativ 300.000 de amenzi, în valoare de peste 120 de milioane de euro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/2-iunie-ultima-zi-in-care-romanii-pot-contesta-amenzile-primite-in-timpul-starii-de-urgenta-consiliul-legislativ-sanctiunile-nu-pot-fi-anulate-prin-lege/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/2-iunie-ultima-zi-in-care-romanii-pot-contesta-amenzile-primite-in-timpul-starii-de-urgenta-consiliul-legislativ-sanctiunile-nu-pot-fi-anulate-prin-lege/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *