Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Anchetă extinsă în dosarul ’10 august’

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 mai 2019

Anchetă extinsă în dosarul 10 august. Procurorii militari i-au chemat pe șefii Jandarmeriei pentru a le aduce la cunoștință noi infracțiuni cercetate în acest dosar. Este vorba despre complicitate la abuz în serviciu și la purtare abuzivă.

În acest dosar sunt cercetați Ionuț Sindile și Sebastian Cucoș, șefii Jandarmeriei Române, Laurențiu Cazan, inspector șef al Jandarmeriei Capitalei, și secretarul de stat Mihai Chirică.

Această anchetă extinsă în dosarul 10 august vine după ce, recent, Bogdan Licu anunța că va avea o discuție cu șefii Secției Militare a Parchetului General pe această temă. Bogdan Licu susținea că acest dosar are nevoie de dinamizare. De asemenea, procurorul general interimar a cerut explicații privind dosarul Revoluției.

Cum explică procurorii noile acuzații

Astfel, prin ordonanța din 23 aprilie, procurorii militari au decis extinderea pentru complicitate la abuz în serviciu și la participație improprie la purtare abuzivă.

Mai exact, sunt suspiciuni că s-a încercat crearea aparenței unei acțiuni legale de intervenție a jandarmilor la protesul din 10 august 2018. Consecința acestor acțiuni a fost vătămarea drepturilor fundamentale de exprimare a protestatarilor.

 Actele de violență, spun procurorii, nu au fost justificate de „situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

Stadiul anchetei și controversele

Procurorii așteaptă rezultatele unei expertize privind gazele lacrimogene folosite la protestul din 2018.

La ultima comunicare publică, în luna februarie, procurorii anunțau că au fost audiați 1.180 de martori și 560 de părți vătămate. De asemenea, au fost vizionate imaginile existente la dosar.

După protest și deschiderea dosarului, ministrul de Interne a fost acuzat de conducerea PÎCCJ că nu desecretizează documente necesare anchetei. Speranța Cliseru a fost demisă din funcța de prefect după ce a acuzat presiuni.

Acuzațiile inițiale

Pe 21 septembrie, șefii jandarmeriei și secretarul de stat în MAI au fost puși sub învinuire.

Astfel, Laurențiu Cazan este acuzat de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, fals intelectual și uz de fals. Secretarul de stat Mihai Chrică este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și la participație impropriue la purtare abuzivă. Șefii Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu și participație improprie la purtare abuzivă.

Anchetatorii spun că Laurențiu Cazan, comandant al acțiunii din Piața Victoriei, a creat aparența unei acțiuni legale de intervenție. Ordinul pentru evacuarea pieței a fost emis cu încălcarea legii.

Acesta ar fi ordonat folosirea mijloacelor din dotare, violența fiind nejustificată.

Mai mult, ar fi determinat falsificarea orei la care prefectul ar fi autorizat intervenția de evacuare a Pieței.

Laurențiu Cazan ar fi fost ajutat de secretarul de stat în MAI Mihai Chrică. Acesta ar fi făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru aprobarea formală a ordinului.

Șefii Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, ar fi participat nelegal, prin ordine directe date jandarmilor, la conducerea operațiunilor.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *