Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ: Secția Specială, ”vedeta” raportului MCV / Cum ține cu dinții Puterea de la București de SIIJ, în ciuda criticilor vehemente ale experților europeni

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 22 octombrie 2019 Etichete: , , , , ,

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) este una dintre instituțiile care a avut parte de cele mai multe critici în raportul pe tema justiției din România, publicat de Comisia Europeană. Experții spun că Secția Specială poate fi folosită drept un instrument politic și critică decizii ale procurorilor SIIJ, cum ar fi deschiderea dosarului lui Kovesi în timpul cursei pentru șefia Parchetului European sau retragerea apelurilor din dosare cu nume grele. În paralel, la București, Comisia Juridică din Camera Deputaților a respins un proiect care viza tocmai desființarea SIIJ.

MCV: Îndoieli cu privire la obiectivitatea Secției Speciale

În raport, specialiștii Comisiei Europene au luat în vizor graba de a operaționaliza Secția Specială.

Modificările legate de accelerarea înființării Secției speciale pentru anchetarea magistraților și extinderea competenței sale (…) au alimentat și mai mult sursele de îngrijorare (…). În special, unele dintre modificările propuse ale legilor păreau să servească intereselor anumitor persoane”, se arată în document.

În plus, experții au ajuns la concluzia că temerile potrivit cărora SIIJ ar putea fi folosită drept un instrument politic se adeveresc.

,,Funcționarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților a confirmat temerile exprimate atât în România, cât și în exterior că secția respectivă ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică. Au existat mai multe situații în care Secția specială a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa. Printre aceste situații se numără și cazurile în care Secția specială a inițiat anchete împotriva judecătorilor și a procurorilor care s-au opus modificărilor actuale ale sistemului judiciar, precum și modificările bruște ale abordării adoptate în cauzele aflate pe rolul instanțelor, de exemplu retragerea căilor de atac introduse anterior de DNA în dosarele de corupție la nivel înalt”, potrivit raportului.

Critici pentru dosarul deschis pe numele lui Kovesi

Comisia Europeană nu vede cu ochi buni nici ancheta SIIJ în care a fost pusă sub urmărire penală fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, chiar în timp ce candida pentru șefia Parchetului European.

,,Faptul că momentul deschiderii dosarului penal a coincis cu data convocării la audierile pentru funcția respectivă a părut să indice intenția de a împiedica această candidatură, iar o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a calificat drept ilegale măsurile preventive aplicate. Un alt exemplu din aceeași perioadă se referă la o cauză deschisă împotriva fostului procuror general pentru constituirea unui grup infracțional organizat în legătură cu elaborarea rapoartelor MCV”, mai scrie în document.

Ministrul Justiției: Desființarea, una dintre concluziile analizei făcute

Întrebată dacă poate iniția, în PSD, o discuție pentru desființarea SIIJ, Ana Birchall a spus că răspunsul este la Viorica Dăncilă. În schimb, a subliniat că una dintre concluziile analizei făcute la Ministerul Justiției este desființarea Secției Speciale.

,,Vorbesc în calitate de ministru al Justiției, există un președinte al partidului și cred că poate răspunde. La minister am instituit un grup de lucru după raportul GRECO, la solicitarea premierului. Sunt două concluzii pe care le-am comunicat (…): punerea într-o matcă instituțională corectă a secției sau desființarea”, a spus Birchall într-o conferință de presă, după publicarea raportului.

În Parlament, lucrurile stau altfel: desființarea SIIJ, proiect respins în Comisia Juridică fix în ziua publicării raportului MCV

Cu doar câteva ore înainte de publicarea raportului MCV, Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat un raport de respingere a proiectului de lege depus de USR, care vizează desființarea Secției Speciale. Raportul a fost adoptat cu 12 voturi ,,pentru” și 10 ,,împotrivă”. În timp ce parlamentarii PSD au votat împotriva desființării, aleși ai ALDE, UDMR și Pro România au lipsit de la ședință.

,,Legea pentru desființarea SS (Secția Specială – n.r.)  ar fi primit raport pozitiv dacă ședința nu ar fi fost boicotată de noii parteneri ai PNL-ului, ALDE, UDMR și Pro Romania. Au lipsit 4 voturi. Cu ei, votul ar fi putut fi 14 – 12 pentru adoptarea legii care desființează Secția Specială”, a scris deputatul USR Silviu Dehelean, pe Facebook.

Inițiativa va ajunge în plenul Camerei Deputaților, însă ultimul cuvânt îl vor avea senatorii. Un proiect similar a fost depus și de PNL.

Premierul Dăncilă și Secția Specială

Viorica Dăncilă a ajuns în centrul unui scandal legat de Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție după ce în presă a apărut o înregistrare în care premierul le vorbește colegilor de partid despre mizele din justiție.

Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de Secția Specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginați că au ca și miză ocupare unor posturi de miniștri pentru care nu au nici un program. Ce să pună în loc? Ce să facă?”, a declarat Viorica Dăncilă în respectiva ședință, potrivit Newsweek.ro.

Dăncilă: Guvernul nu va desființa Secția Specială

Într-o declarație făcută în luna iunie, premierul Viorica Dăncilă a invocat rezultatul referendumului pe justiție pentru a justifica faptul că Guvernul nu va da o ordonanță de urgență pentru desființarea SIIJ.

,,S-a vrut un referendum ca Guvernul să nu mai dea OUG pe justiție. Aceleași persoane ne cer să dăm OUG ca să desființăm Secția Specială. Această secție a fost înființată, în justiție lucrurile trebuie să se desfășoare independent și noi să nu mai intervenim. Deci Guvernul României nu va da nicio ordonanţă de urgenţă pe justiţie şi asta însemnând că nu va da nici o ordonanţă referitoare la desfiinţarea secţiei speciale”, a spus Dăncilă la Antena 3.

Sprijin din magistratură

Deși a fost criticată de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO și de o parte a magistraților români, Secția Specială este, totuși, susținută de unii procurori și judecători. De-a lungul timpului, o parte a asociațiilor profesionale ale magistraților s-au pronunțat în favoarea SIIJ. Sub conducerea Liei Savonea, CSM a încercat de șapte ori, fără succes, să o valideze pe Adina Florea în fruntea Secției. ,,Vă propun să discutăm de ce este bună Secția Specială. Eu nu spun că la secția de investigare n-or fi greșeli, dar să discutăm împreună despre ele”, le-a spus Savonea membrilor CSM la una dintre ședințe, în timpul unei dezbateri pe tema presupuselor nereguli identificate de Inspecția Judiciară la DNA.

Soarta Secției Speciale, pe mâinile Curții de Justiție a Uniunii Europene

Curtea de Justiție a Uniunii Europene este așteptată să pronunțe, în perioada următoare, o decizie cu privire la Secția Specială. Dacă CJUE va hotărî că existența SIIJ încalcă legislaţia europeană, structura ar trebui, în teorie, desființată.

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/analiza-sectia-speciala-vedeta-raportului-mcv-cum-tine-cu-dintii-puterea-de-la-bucuresti-de-siij-in-ciuda-criticilor-vehemente-ale-expertilor-europeni/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/analiza-sectia-speciala-vedeta-raportului-mcv-cum-tine-cu-dintii-puterea-de-la-bucuresti-de-siij-in-ciuda-criticilor-vehemente-ale-expertilor-europeni/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/analiza-sectia-speciala-vedeta-raportului-mcv-cum-tine-cu-dintii-puterea-de-la-bucuresti-de-siij-in-ciuda-criticilor-vehemente-ale-expertilor-europeni/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/analiza-sectia-speciala-vedeta-raportului-mcv-cum-tine-cu-dintii-puterea-de-la-bucuresti-de-siij-in-ciuda-criticilor-vehemente-ale-expertilor-europeni/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *