Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Inconștiența în vremea pandemiei | De la fugitul din carantină cu cearșaful, pe geam, la vânzarea soluției de curățenie pe post de alcool sanitar

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 4 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Aproape 300 de dosare penale au fost deschise celor care nu au respectat regulile menită să prevină răspândirea COVID-19. Majoritatea anchetelor îi vizează pe cei întorși din străinătate care ar fi trebuit să stea în izolare sau în carantină. Există, însă, și români care s-au remarcat prin modul în care au încălcat aceste reguli.

În cele mai multe dosare se cercetează fapte de zădărnicire a combaterii bolilor, o infracțiune pentru care pedepsele au fost majorate semnificativ după debutul crizei. Vezi aici noile sancțiuni.

Din izolare la înmormântare

Procurorii cercetează mai multe persoane din județul Satu Mare care, deși ar fi trebuit să stea în izolare, au mers la o ceremonie funerară.

În data de 2.04.2020, organele de poliție din cadrul Secției nr.8 Poliție Rurală Gherța Mică s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că numitul M.G. și alții, nu au respectat măsura de izolare la domiciliu impusă cu scopul de a preveni și combate răspândirea virusului SARS-CoV-2, părăsind locuința fără aprobare, participând la o înmormântare din localitatea Bătarci”, susțin anchetatorii.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ – Suceava | Radiografia dezastrului din zona roșie a României

A fugit pe geam, coborând pe-un cearșaf

Un bărbat din Botoșani s-a ales cu dosar penal pentru că a încercat să fugă din hotelul în care era ținut în carantină. Pentru a coborî, el a folosit un cearșaf.

Doar că a căzut pe capota unei mașini iar proprietarul a anunțat autoritățile.

Individul a mai încălcat regulile. El a fost surprins de oamenii legii într-un parc, deși trebuia să stea în izolare.

Tufa care ”tușea” în centrul Capitalei

Polițiștii din București au început o anchetă după ce un bărbat, îmbrăcat într-un costum artizanal din frunze asemănător unui tufiș, ar fi speriat trecătorii ieșindu-le brusc în față. Ba mai mult, ar fi sărit în fața unei persoane și i-ar fi tușit în față de la o distanță de câțiva metri, provocându-i panica, în contextul răspândirii coronavirusului.

Un alt bărbat ar fi filmat întâmplarea pentru a publica imaginile pe internet, cel mai probabil.

La primărie și la ginecologie

În Sfântu Gheorghe, procurorii au deschis un dosar penal în cazul unui medic ginecolog  care a călătorit în Austria și, după ce a revenit în țară, a fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă Dr. Fogolyan Kristoff, acolo unde lucrează. Pe data de 21 martie, medicul ginecolog a fost testat pozitiv cu virusul COVID-19. Odată revenit din Austria, țară inclusă, atunci, pe lista galbenă, bărbatul avea obligația să se autoizoleze la domiciliu.

Pe de altă parte, un consilier local din orașul Negrești-Oaș nu a respectat măsura de izolare la domiciliu și s-a dus pe 27 martie la o ședință a Consiliului Local, fără a primi aprobare. Și în cazul său a fost deschis un dosar.

Este anchetă și în Aiud, după ce procurorilor li s-a reclamat că, la o ședință a primăriei, nu ar fi fost respectată norma care impune păstrarea unei distanțe între persoane.

CITEȘTE ȘI: Cum a devenit imposibilul regulă, în încercarea de a scăpa de coronavirus. Dosare pentru ieșitul din casă și apropierea de oameni, cumpărături sub supraveghere | COVID-19 a închis România

Fostul șef din Poliție care a băgat un spital în carantină

Cel mai cunoscut caz este, probabil, cel al fostului adjunct al Poliției Capitalei care ar fi ascuns că a călătorit în străinătate și ar fi infectat zeci de persoane din București. Printre ele, foarte multe cadre medicale de la Spitalul Gerota, unde a fost internat.

Parchetul General a preluat dosarul și cercetează posibila infracțiune de zădărnicire a combaterii bolilor.

Potrivit procurorilor, persoana investigată „nu a anunțat autoritățile că a efectuat deplasări în afara țării și cu privire la destinația avută. Întrucât nu a luat măsuri de autoizolare la domiciliu și a intrat în contact cu mai multe persoane, unele dintre acestea au fost la rândul lor infectate cu acest virus.”

A plecat din carantină să ridice un colet

Un bărbat din Sectorul 5 al Capitalei este cercetat pentru că nu ar fi respectat carantina și s-ar fi dus să ia un colet de la un curier.

La data de 25.03.2020, în jurul orelor 13:30, în contextul epidemiei generate de virusul COVID 19 și a măsurilor de combatere a epidemiei dispuse prin Decretul nr.195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, patrula desemnată din cadrul Secției 19 Poliție – Biroul Investigații Criminale, desfășurând activitatea de verificare a unei persoane, a constatat faptul că aceasta a părăsit locația din București, sector 5, pentru a se deplasa cu scopul de a ridica un colet de la un curier, nerespectând măsurile de carantină dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase”, potrivit procurorilor.

Îndemn la ieșitul din case

Polițiștii din Buzău au început cercetările pe numele unui tânăr de 26 de ani care, noaptea, a făcut live pe Facebook în timp ce conducea și le transmitea prietenilor acestuia să iasă din case.

„În urma imaginilor apărute în spațiul public cu un tânăr care conducea pe raza municipiului Buzău, în intervalul orar 22:00-06:00, îndemnând cetățenii să nu se supună reglementărilor actuale privind circulația persoanelor, polițiștii s-au sesizat din oficiu și au demarat verificări”, a transmis IPJ Buzău.

Video-ul postat pe Facebook a fost șters, ulterior.

„Prietenii mei, haideți prin oraș dacă aveți curaj. Pe coronavirus…Ieșiți, mă, afară, chiar v-a speriat Poliția asta? Nu se poate, mă! Nicio mașină nu circulă în orașul ăsta. Când vreodată va putea să mă țină pe mine garda în casă. Dacă mă prinde garda să mor dacă nu intru cu mașina în ei…”, spunea tânărul în live-ul de pe site-ul de socializare, conform ziare.com.

Soluție de curățenie vândută pe post de alcool sanitar

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu a deschis un dosar de înșelăciune și falsificare sau substituire de alimente ori alte produse pe numele administratorului unei firme. Acesta este acuzat că a pus în vânzare soluție de curățenie marca IZA, pe care a comercializat-o drept alcool sanitar către mai multe persoane fizice și juridice din Gorj.

FOTO: IPJ Cluj

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com