Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Apelul dintre Joe Biden și Xi Jinping a ajuns la final, după 2 ore de discuții / UPDATE Ce i-a transmis președintele SUA liderului de la Beijing

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 martie 2022

UPDATE Casa Albă a transmis că apelul telefonic dintre Joe Biden și Xi Jinping a decurs „foarte bine”. Președintele SUA i-a prezentat omologului de la Beijing consecințele în cazul în care China decide să ajute Federația Rusă în invazia din Ucraina, relatează CNN.

Președintele a subliniat suportul față de o rezolvare diplomatică a crizei”, a mai transmis Casa Albă.

Știrea inițială

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, și președintele Chinei, Xi Jinping, au avut vineri, 18 martie, prima discuție oficială din timpul invaziei Federației Ruse în Ucraina, relatează CNN. Apelul dintre cei doi șefi de stat a durat aproximativ 2 ore. 

Partea americană nu a oferit detalii asupra subiectelor abordate de cei doi șefi de stat, Casa Albă menționând doar că apelul dintre Joe Biden și Xi Jinping a ajuns la final, după 110 minute de discuții.

Televiziunea de stat din China, în schimb, susține că Xi Jinping i-a transmis liderului de la Washington DC că războiul din Ucraina nu este în interesul nimănui.

Relațiile dintre state nu trebuie să ajungă la o confruntare militară. Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui. Pacea și securitatea sunt cele mai de preț comori ale comunității internaționale”, i-a spus Xi Jinping lui Joe Biden, citat de CCTV.

Context

Apelul dintre cei doi lideri de stat vine în contextul în care Occidentul se teme că Federația Rusă ar putea fi ajutată de China pentru a duce la bun sfârșit invazia Ucrainei.

La începutul săptămânii, SUA a lansat o serie de informații potrivit cărora Moscova ar fi cerut Beijingului să îi acorde asistență militară și economică.

Ambasadorul chinez din Ucraina, Fan Xianrong, i-a transmis joi, 17 martie, șefului administrației regionale din Lviv, Maksym Kozytsky, că țara pe care o reprezintă va fi „o forță a binelui pentru Ucraina, din punct de vedere economic și politic”.

Ulterior, afirmațiile acestuia au fost susținute și de purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

China susține toate eforturile care conduc la ameliorarea situației din Ucraina și la o înțelegere în plan politic. Suntem gata să facem ce e de făcut pentru a depăși criza umanitară”, a spus Zhao Lijian.

Numai că acesta a refuzat să spună dacă susținerea pe care Beijingul o arată față de Ucraina ar însemna că nu va trimite arme și asistență militară pentru a ajuta Rusia.

Înainte de invazia Federației Ruse în Ucraina, Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul chinez, Xi Jinping, în deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. Cei doi denunțau, atunci, acțiunile Statelor Unite ale Americii, dând impresia că vor crea o alianță împotriva Occidentului. Numai că, după invazia Federației Ruse în Ucraina, China și-a temperat discursul

Un potențial ajutor dat de China Federației Ruse ar reprezenta un punct de cotitură în invazia din Ucraina, pentru că ar putea pune o presiune și mai mare pe forțele ucrainene și ar putea ajuta Rusia să își revină în urma sancțiunilor economice.

Sursă foto: Facebook / CNN Philipines

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/apelul-dintre-joe-biden-si-xi-jinping-a-ajuns-la-final-dupa-2-ore-de-discutii-ce-i-a-transmis-liderul-de-la-beijing-presedintelui-sua/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/apelul-dintre-joe-biden-si-xi-jinping-a-ajuns-la-final-dupa-2-ore-de-discutii-ce-i-a-transmis-liderul-de-la-beijing-presedintelui-sua/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/apelul-dintre-joe-biden-si-xi-jinping-a-ajuns-la-final-dupa-2-ore-de-discutii-ce-i-a-transmis-liderul-de-la-beijing-presedintelui-sua/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *