Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ: Eșecul justiției în dosarele #Colectiv / Patru ani și niciun vinovat pentru viețile frânte

By Robert Madaianu , in Stirile zilei , at 30 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Acum patru ani, pentru 64 de oameni care au fost în #Colectiv, timpul s-a oprit. Brusc, nedrept. Pe unii i-a omorât focul, pe unii i-au răpus bacteriile din spitale. Sau, mai scurt, pe unii i-a omorât statul. Al 65-lea și-a pus capăt zilelor. Zeci au rămas mutilați pe viață. Sute de mame, tați, frați, surori, prieteni suferă. Tuturor, justiția românească trebuia să le facă, atât cât se mai putea, dreptate. Dar a eșuat. După patru ani, n-a dictat nici măcar o primă sentință. După patru ani, procurorii încă cercetează cum au fost tratate victimele în spitale. Și tot după patru ani, anchetatorii încep investigații pentru că văd, în presă, imagini de care habar n-aveau. După patru ani, pentru #Colectiv n-a plătit nimeni.

Procesul patronilor, departe de final

Procesul care trebuie să stabilească vinovații de producerea tragediei din 30 octombrie 2015 nu are, încă, o decizie, nici măcar măcar în primă instanță. Judecata a început cu mare dificultate, după luni de amânări. Deși, în ultimul an, procesul a înaintat și au fost audiate zeci de persoane, nu este, încă, clar, când se va încheia.

Mărturii cutremurătoare au fost făcute, în sala de judecată de la Tribunalul București, de victime și de rudele celor decedați.

Am avut coșmaruri, nu am rămas cu sechele psihice, m-am îngrășat într-o perioadă foarte mult. Nu respiram bine după externare și a trebuit să cumpăr din banii mei aparat de ionizare, la fel mănuși și creme”, a povestit unul dintre supraviețuitori.

,,Lumea m-a perceput altfel, că mă vedeau cu mănuși. Erau mai reticenți, mai rezervați, eu imi pierdusem increderea in mine. Familia m-a ajutat foarte mult. Am platit din banii mei masajele pentru mobilitatea mainilor, creme, materiale de compresie, plasturi, pansamente”, a povestit, de asemenea, una dintre supraviețuitoare.

Era singurul copil. (…) Eram și mamă și prietenă pentru ea. (…) Dupa moartea ei, nimic nu mai este la fel. (…) Am dureri foarte mari de cap, apar, dispar”, a declarat, în lacrimi, mama unei tinere care a decedat.

În dosar sunt judecați cei trei patroni ai clubului Colectiv (Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu), reprezentanții firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL (Daniela Niță și Cristian Niță) și pirotehniștii (Viorel Zaharia și Marian Moise). Persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost, de asemenea, trimise în judecată. Totodată, sunt judecați fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajați ai primăriei (Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc) și pompierii Antonina Radu și George Petrica Matei.

Daune de sute de milioane de euro au fost cerute în proces. Instanța a hotărât ca statul, prin Ministerul de Finanțe, să NU participe la plata lor, în cazul în care vor fi stabilite la final.

Ancheta ,,bacteriilor din spitale” / Tratamentele primite de răniți, încă în cercetare

Procurorii de la Parchetul General nu au reușit, nici până astăzi, să finalizeze ancheta începută în 2016, în urma a zeci de plângeri depuse de victime și rude ale celor care și-au pierdut viața.

,,Se efectuează în continuare urmărirea penală pentru infracțiunile de ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, privind intervenția autorităților și acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistența medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecții nosocomiale și de acțiunile ori inacțiunile funcționarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unități de spital din străinătate”, se arată într-un comunicat de anul trecut al Parchetului General.

Deocamdată, nicio concluzie oficială.

După 4 ani, dosar pentru imagini ținute la sertar, văzute de procurori în presă

Procurorii au început, după ce Libertatea a publicat filmul primelor minute de intervenție, cercetări pentru a vedea dacă IGSU și/sau ISU București-Ilfov au ascuns imaginile. Ele nu au fost, anterior, analizate de procurori, pentru că pompierii nu le-au trimis. Nu li s-au cerut punctual, au explicat ei. Informații neoficiale spun, însă, că anchetatorii au solicitat, încă de la început, tot.

Investigațiile vizează eventuale fapte de distrugere/sustragere de probe în cazul imaginilor ținute la sertat. În plus, se investighează posibile fapte de profanare de cadavre/morminte, după ce Orlando Șchiopu, șef în ISU București, a fost filmat înjurând în timpul intervenției. Procurorii vor să dacă dacă a înjurat victimele. El neagă. Până acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare pentru niciuna dintre aceste fapte.

Mutat de la Parchetul General la Parchetul Militar al Capitalei, dosarul vizează și felul în care au acționat primii salvatori ajunși la locul tragediei.

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenței de soluționare vizează modul de intervenție al primilor salvatori sosiți la fața locului – pompieri din cadrul ISU București – Ilfov – în ceea ce privește acordarea primului ajutor victimelor în acțiunea de protecție, precum și aspecte privind asistența medicală acordată victimelor”, potrivit Parchetului General.

,,Tatae” a murit așteptând să se facă dreptate

Una dintre cele mai vocale rude ale victimelor din Colectiv, Jean Chelba, cunoscut ca ,,tatae”, a murit în ianuarie. Fiul său, Alex, a pierit în incendiul din Colectiv.

Jean Chelba și-a dedicat ultimii ani demersurilor care au vizat tragerea la răspundere a celor responsabili de tragedie. În 2016 a fost printre cei care au depus plângeri la Parchetul General. Chelba a fost prezent la aproape toate protestele antiguvernamentale din ultimii ani.

,,Vorbesc cu tine, Dadule. (…) Așa cum ți-am promis, în curand poate ne vom vedea. Dar cât mai stau pe aici o să încerc să fac tot posibilul ca cei care te-au dus dincolo să fie pedepsiți”, declara Jean Chelba într-un interviu.

Nu a mai apucat să-i vadă pedepsiți.

Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/analiza-esecul-justitiei-in-dosarele-colectiv-patru-ani-si-niciun-vinovat-pentru-vietile-frante/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/analiza-esecul-justitiei-in-dosarele-colectiv-patru-ani-si-niciun-vinovat-pentru-vietile-frante/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/analiza-esecul-justitiei-in-dosarele-colectiv-patru-ani-si-niciun-vinovat-pentru-vietile-frante/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/analiza-esecul-justitiei-in-dosarele-colectiv-patru-ani-si-niciun-vinovat-pentru-vietile-frante/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/analiza-esecul-justitiei-in-dosarele-colectiv-patru-ani-si-niciun-vinovat-pentru-vietile-frante/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/analiza-esecul-justitiei-in-dosarele-colectiv-patru-ani-si-niciun-vinovat-pentru-vietile-frante/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *