Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Dosarul lui Bănicioiu, un nou test pentru Parlament | Cum s-au prăbușit anchete din cauza scutului făcut de aleși în jurul colegilor intrați în vizorul DNA

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Politic , at 21 octombrie 2020 Etichete: , , , ,

Solicitarea procurorilor DNA, de ridicare a imunității în cazul fostului ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, aduce, din nou, în prim-plan, subiectul protecției de care se bucură aleșii neamului. Parlamentarii au dovedit, în repetate rânduri, că pot și chiar fac scut în jurul colegilor care dau de probleme cu legea. Nume celebre, precum Călin Popescu Tăriceanu, Rovana Plumb sau Florian Bodog se regăsesc pe lista privilegiaților pe care DNA nu i-a putut ancheta din cauza refuzului din Legislativ.

În cazul lui Nicolae Băncioiu, care a anunțat că nu mai candidează, cel mai probabil Parlamentul nu va da un verdict înaintea alegerilor programate pentru 6 decembrie. Oricum, partidele nu și-ar permite, cel puțin teoretic, să închidă ușa-n nas procurorilor DNA chiar înainte de a cere votul cetățenilor pentru, printre altele, încă patru ani de privilegii.

CITEȘTE ȘI: DNA cere ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu / Fostul ministru al Sănătății din guvernul Ponta este acuzat că ar fi primit mită de peste 3 milioane de lei

Presupusa mită a premierului Tăriceanu

În 2019, după nenumărate controverse și discuții, parlamentarii au refuzat să-i ridice imunitatea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Procurorii DNA voiau să-l ancheteze pentru o presupusă șpagă de 800.000 dolari, pe care ar fi primit-o pe când era premier. El a negat totul și a spus că acuzațiile sunt de natură politică.

Rovana a scăpat de Belina

În 2017, o bucată din celebra anchetă Belina a picat în cap după ce aleșii s-au grăbit să facă scut în jurul Rovanei Plumb.

DNA a anunţat că fostul vicepremier Sevil Shhaideh este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, faptă pe care ar fi comis-o pe când era secretar de stat la MDRAP. În 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme, despre care s-a aflat, ulterior, că e Tel Drum.

Acesta este și dosarul în care DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a ministrului Rovana Plumb, fără să-l și obțină.

Bodog, scăpat și el de colegi

Fostul ministru al Sănătății și senator PSD, Florian Bodog, a scăpat și el de ancheta procurorilor.

Acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual, fapte pe care le-ar fi comis în perioada ianuarie 2017 – ianuarie 2018 din calitatea de ministru, senatorul a rămas cu imunitatea intactă după votul din Parlament.

Șova, dat cu mir și salvat

În 2015, la votul de ridicare a imunității în cazul fostului ministru Dan Șova, senatoarea Florina Jipa i-a dat cu mir pe frunte lui Șova. ”Mai lăsați-mă cu Constituția!”, a spus, printre altele, Jipa, la momentul respectiv.

Șova a fost salvat, de două ori, de colegi, însă cazul celui de-al treilea vot, aleșii au ridicat imunitatea. De altfel, fostul ministru a și fost condamnat definitiv la închisoare.

Vosganian a plâns și a scăpat

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a cerut, în 2015, avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008.

Anchetatorii antimafia au vrut să-l cerceteze pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Senatul s-a opus cererii DIICOT, la fel cum a făcut și la precedenta solicitare, în 2013. Atunci, Vosganian a lăcrimat în fața colegilor și a citit acatiste.

Și lista continuă…

Nu sunt singurele nume celebre care au uitat de problemele penale cu ajutorul colegilor.

Titus Corlățean a fost scăpat, în Parlament, de dosarul votului din Diaspora (2014), în vreme ce Daniel Chițoiu de cazul ASF.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you can find 72506 more Information on that Topic: mainnews.ro/analiza-dosarul-lui-banicioiu-un-nou-test-pentru-parlament-cum-s-au-prabusit-anchete-din-cauza-scutului-facut-de-alesi-in-jurul-colegilor-intrati-in-vizorul-dna/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/analiza-dosarul-lui-banicioiu-un-nou-test-pentru-parlament-cum-s-au-prabusit-anchete-din-cauza-scutului-facut-de-alesi-in-jurul-colegilor-intrati-in-vizorul-dna/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW