Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ: Cum se pregătește Washingtonul pentru o invazie chineză în Taiwan

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 31 ianuarie 2024 Etichete: , , , ,

Exercițiile Talisman Sabre, o serie de exerciții militare americano-australiene axate pe debarcări amfibii, lupte terestre și operațiuni aeriene, au atras atenția pentru consolidarea legăturilor în domeniul apărării ca răspuns la expansiunea militară a Chinei. Dincolo de semnificația lor publică, oficialii americani au dezvăluit pentru Reuters că aceste exerciții au avut și un scop mai discret. Ele au facilitat crearea de noi stocuri de echipamente militare americane în Australia, lăsate în urmă după încheierea exercițiilor în august, ca parte a pregătirilor strategice pentru potențiale conflicte, inclusiv scenarii care implică Taiwanul.

Pe măsură ce tensiunile cresc în legătură cu potențialul Chinei, sub conducerea președintelui Xi Jinping, de a încerca să invadeze Taiwanul, Statele Unite și aliații săi, în special Australia, sunt din ce în ce mai îngrijorate. Ca răspuns, armata americană își intensifică eforturile pentru a-și îmbunătăți pregătirea militară, concentrându-se în special pe consolidarea rețelei sale logistice.

Echipamentul rămas în Australia în urma exercițiilor Talisman Sabre include aproximativ 330 de vehicule și remorci și 130 de containere depozitate în Bandiana, în sud-estul Australiei, după cum a raportat armata. Această mutare face parte dintr-o strategie mai amplă de consolidare a pregătirii militare în regiune.

Cantitatea de echipament, care nu a fost raportată anterior, este suficientă pentru a aproviziona aproximativ trei companii de logistică, cu până la 500 de soldați sau mai mulți, care se concentrează pe asigurarea faptului că proviziile ajung la luptători.

„Căutăm să facem acest lucru din ce în ce mai mult”, a declarat generalul de armată Charles Flynn, comandantul suprem al armatei în Pacific, într-un interviu acordat Reuters.

„Există o serie de alte țări din regiune în care avem deja acorduri pentru a face acest lucru”, a adăugat el, fără a numi țări specifice.

Interviurile cu peste două duzini de actuali și foști oficiali americani relevă o vulnerabilitate semnificativă a logisticii militare americane în Pacific, în special în ceea ce privește un potențial conflict asupra Taiwanului. Jocurile de război americane sugerează că statul chinez ar putea viza aprovizionarea cu combustibil pentru avioane și navele de realimentare, cu scopul de a incapacita puterea aeriană și maritimă a SUA fără a se angaja într-o luptă directă.

Ca răspuns, SUA își diversifică centrele logistice militare din regiune, inclusiv prin înființarea unor depozite în Australia. Pentagonul, comentând aceste constatări, a declarat că se depun eforturi pentru a spori mobilitatea și distribuția forțelor americane în colaborare cu aliații.

Comandamentul de transport al SUA (TransCom) a livrat cu succes peste 660 de milioane de kilograme de echipamente și peste 2 milioane de cartușe de artilerie în Ucraina. Cu toate acestea, sprijinirea Taiwanului, situat la aproximativ 100 de mile de coasta Chinei, reprezintă o provocare semnificativ mai mare, după cum recunosc oficialii și experții americani. Deși SUA nu s-au angajat în mod oficial să intervină în cazul în care China atacă Taiwanul, președintele Joe Biden a lăsat să se înțeleagă posibilitatea de a desfășura trupe.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a ordonat armatei sale să se pregătească pentru o potențială acțiune împotriva Taiwanului până în 2027, deși analiștii interpretează acest lucru mai degrabă ca pe un obiectiv motivațional decât ca pe un termen fix pentru invazie.

Un oficial militar american de rang înalt a evidențiat prioritizarea muniției, urmată de combustibil, alimente și piese de schimb în regiunea Indo-Pacific, subliniind importanța aprovizionării în cazul unui conflict. Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a subliniat urgența menținerii aprovizionării cu muniție și a dezvăluit că planurile de urgență pentru Taiwan sunt deja în curs de desfășurare.

În plus, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul deficit de apărare antirachetă al Marinei în cazul unui conflict major. Un joc de război prezentat Congresului a arătat că statul chinez se pregătește pentru un asalt amfibiu asupra Taiwanului cu atacuri aeriene și de rachete extinse asupra bazelor americane din regiune, inclusiv cele din Okinawa și vestul Tokyo.

Impactul potențial al atacurilor asupra centrelor logistice americane, a navelor de realimentare și a avioanelor cisternă pentru realimentare aeriană, a fost un „semnal de alarmă” pentru mulți legislatori, a declarat Becca Wasser de la centrul de reflecție Center for a New American Security, care a organizat jocul de război.

„China va ataca în mod intenționat unele dintre nodurile logistice pentru a îngreuna sarcina Statelor Unite de a susține operațiuni în Indo-Pacific”, a declarat Wasser.

foto: inquam george călin

 

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW