Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cum a sabotat Dăncilă candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 30 septembrie 2019 Etichete: , , ,

PSD și Guvernul condus de Viorica Dăncilă vor să o impună comisar european pe Rovana Plumb, deși aceasta nu a reușit să explice eurodeputaților cum va returna împrumutul de 800.000 de lei luat înainte de alegerile pentru Parlamentul European. În spatele deciziei AEP de a nu returna banii către PSD stau chiar  greșelile făcute de echipa lui Dăncilă.

Candidatura Rovanei Plumb a fost serios pusă la îndoială de europarlamentarii din Comisia Juridică, care nu au înțeles cum își va plăti împrumutul de 800.000 de lei luat înaintea alegerilor europarlamentare. Votul negativ primit de Rovana Plumb are în spate și greșelile propriului partid, care ascunde însă adevărul.

Anunțată încă din timpul campaniei că va fi propunerea României pentru funcția de comisar european, Rovana Plumb s-a întrecut pe sine și a dorit să aducă cei mai mulți bani de acasă pentru partid. S-a împrumutat 800.000 de lei, gândindu-se că suma va fi returnată fără mari emoții peste câteva luni după decontarea ei de Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit legii din 2015, campaniile electorale sunt decontate de stat, iar candidații pot veni cu bani de acasă într-un anumit cuantum, în funcție de tipul de alegeri. Pentru alegerile europarlamentare, limita maximă a contribuțiilor candidaților este de 750 de salarii de bază minime brute pe țară. Dacă trec de pragul de 3%, sumele chetuite legal în campanie se decontează.

Planul părea simplu, dar a urmat însă un lung șir de erori făcute de PSD.

Trezorierul partidului, Mircea Drăghici, era acuzat de la finele lui 2018 că a folosit banii partidului în scopuri personale. Cum Liviu Dragnea era președintele PSD, Drăghici nu și-a pierdut postul, ci a fost la un pas să ajungă chiar președintele Autorității Electorale Permanente la începutul acestui an. Drăghici a reușit să blocheze și controlul AEP asupra modului în care a cheltuit PSD sumele primite de la stat în 2018.

Drăghici a fost acuzat de DNA în acest an de delapiderea și folosirea subvenției în alte scopuri. Condamnarea lui Liviu Dragnea la trei ani și jumătate de închisoare imediat după europarlamentare a accelerat și prăbușirea lui Drăghici. Pe 5 iunie, trezorierul își pierde funcția într-un Comitet Executiv, dar partidul nu numește automat un alt trezorier. Drăghici este lăsat în continuare de Dăncilă să se ocupe de rambursarea sumelor de la europarlamentare, deși nimeni nu putea spune cu precizie ce funcție mai are acesta în PSD.

Drăghici și directoarea economică semnează documentele depuse la AEP, deși în dreptul numelui lui Drăghici nu scrie nici o funcție. Din iunie și până în septembrie, Viorica Dăncilă nu a putut preciza AEP ce calitate are Mircea Drăghici. Răspunsul semnat de Viorica Dăncilă vine abia la începutul lunii septembrie, după ce expirase termenul legal pentru controlul privind sumele de la europarlamentare. AEP decide să nu returneze banii pentru europarlamentare, ceea ce o pune pe Rovana Plumb într-o situație dificilă. Pierde o sumă imensă, care se adaugă împrumutului de 800.000 de euro luat în urmă cu câțiva ani în urmă.

Rovana Plumb, zgârcită cu explicațiile

Ea împrumutase cei 800.000 de lei de la o persoană fizică, Elena Loghin,  și a refuzat constant să dea mai multe detalii despre acest împrumut. Nu se știe pe ce perioadă este împrumutul, dacă are dobândă, cum o să fie returnat. Întrebările au fost puse și în Comisia Juridică din Parlamentul European, iar Rovana Plumb a fost zgârcită cu explicațiile, spunând doar că a respectat legea. Cu toate acestea, ea nu trecuse acest împrumut în declarația de avere depusă la Parlamentul European.

Greșelile PSD și ale echipei lui Dăncilă au lovit-o astfel pe Rovana Plumb, propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european. Scandalul a fost puțin explicat și în partid, neexistând o discuție deschisă despre cum s-a gestionat situația rambursării banilor de la europarlamentare. Mai mult, PSD a concediat-o și pe directoarea economică în această vară, cea care a semnat alături de Drăghici documentele la AEP.

Rovana Plumb o să fie audiată și astăzi în Comisia Juridică din Parlamentul European și trebuie să convingă europarlamentarii că nu există nici un dubiu în privința averii sale. Întoarsă din turneul american, Viorica Dăncilă anunță că Rovana Plumb are tot sprijinul său, chiar dacă problema de la Autoritatea Electorală Permanentă a apărut chiar din cauza sa.

Foto: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *