Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiției vrea sesiune extraordinară în Parlament săptămâna viitoare pentru desființarea Secției Speciale fără „superimunități”, după decizia Comisiei de la Veneția

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 5 iulie 2021

Ministrul justiției, Stelian Ion, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă susținută după avizul exprimat de Comisia de la Veneția asupra desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, că va propune în cadrul coaliției adoptarea săptămâna viitoare, într-o sesiunea parlamentară extraordinară, adoptarea inițiativei legislative în forma transmisă de Guvern, fără imunități suplimentare acordate magistraților. 

Ministrul Justiției Stelian Ion sustine o conferință de presă despre avizul Comisiei de la Veneția asupra desființării Secției Speciale.

Ministrul Justiției Stelian Ion sustine o conferință de presă despre avizul Comisiei de la Veneția asupra desființării Secției Speciale.

Publicată de Ministerul Justiției pe Luni, 5 iulie 2021

Cele mai importante declarații:

– Este un aviz favorabil mult așteptat.

– În Parlament proiectul Guvernului a întâmpinat dificultăți și au existat discuții contradictorii. La Camera Deputaților au fost amendamente suplimentare, o imunitate suplimentară pentru magistrați care a trezit critici. Am considerat necesar a clarifica aceste chestiuni.

– Daca s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, dacă am fi adoptat fără garanții suplimentare si alte discuții, până la această oră SIIJ ar fi fost istorie.

– Este nevoie de garanții suplimentare pentru magistrați? Răspunsul Comisiei este clar: amendamentele introduse în Camera Deputaților, acele așa-zise garanții reprezintă în realitate imunități care nu ar face decât să arunce îndoială asupra actului de justiție, să creeze dubii cu privire la independența magistraților. Comisia a recomandat eliminarea.

– E criticat avizul CSM, care a confundat anumite lucruri și a interpretat avizul din 2018 ca unul care impune garanții când el viza altceva. Acel aviz al Comisie recomanda respectarea principiul specializării procurorilor.

– Trebuie refăcută competența DNA.

– Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară, are soluțiile corecte.

– Daca nu săptămâna aceasta săptămâna viitoare ar fi de așteptat o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ.

– Cred că domnul Ludovic Orban s-a înșelat când a criticat sesizarea Comisiei de la Veneția.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW