Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Analiză COVID-19/ De ce sunt confirmate atât de multe cazuri noi în această vară, comparativ cu anii trecuți

By Diochetanu Andreea , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 27 iulie 2022

Comparativ cu verile anilor pandemici 2020 și 2021, vara din acest an se remarcă printr-un număr uriaș de cazuri noi de COVID-19. Doar marți, 26 iulie, Ministerul Sănătății a anunțat că, într-un interval de 24 de ore, au fost confirmate peste 12.300 de infecții noi. Comparativ, în aceeași zi din 2021, Grupul de Comunicare Strategică/GCS (desființat între timp) anunța, tot pentru un interval de 24 de ore, doar 84 de noi îmbolnăviri. Ce s-a schimbat între timp și de ce există această discrepanță uriașă între cifrele raportate pe timpul verii? Epidemiologul Octavian Jurma a răspuns la aceste întrebări, într-un dialog cu Main News.

Specialistul pune creșterea pe seama eliminării restricțiilor din luna martie a acestui an, când nu a mai fost prelungită starea de alertă, astfel că nu mai există cadru legal pentru a impune izolarea sau carantina, în cazul cazurilor suspecte de COVID-19, respectiv confirmate cu COVID-19. În același timp, nici portul măștii sanitare nu mai este obligatoriu.

Simplu spus, oamenii care sunt confirmați cu boala nu mai sunt obligați nici să stea închiși în casă (izolare/carantină), dar nici să poarte mască sanitară de protecție dacă ies afară. Astfel, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă, odată confirmat cu SARS-CoV-2, respectă recomandările autorităților de a face aceste două lucruri.

Chiar marți, 26 iulie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, preciza că persoanele confirmate cu COVID-19 ar trebui să se izoleze.

„Absolut (…) Dacă rezultă pozitivi, trebuie să stea în izolare, iar medicul de familie poate da concediu medical pe 5 zile”, a precizat social-democratul. De asemenea, oficialul a vorbit și despre reintroducerea măștii sanitare, care „ar putea să nu dea rezultatele scontate”.

„Introducerea obligativității s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu: masca, chiar dacă este purtată, dacă este purtată incorect este inutilă. Important nu este să porți masca, ci să o porți și corect. E greu să stabilești puncte de control din 5 în 5 metri ca să verifice cineva chestiunea asta. Este important ca populația să înțeleagă și să participe de bună voie la acest efort de oprire sau reducere a transmiterii”, a mai afirmat ministrul.

Merită adusă în discuție și situația de la Metrorex care, din cauza datoriilor către compania Alstom care se ocupă de mentenanța trenurilor, se află în imposibilitatea de a scoate pe traseu numărul necesar de garnituri, astfel că este o aglomerație infernală la metrou. De aproape două săptămâni, bucureștenii așteaptă pe unele magistrale și 15-20 de minute trenul, iar până vine, peronul se umple de călători și prea puțini poartă mască sanitară.

Mai jos se găsește situația pe zile, în săptămânile 20-27 iulie din 2020, 2021 și 2022:

202020212022
20 iulie681 de cazuri noi956.779
21 iulie9841027.129
22 iulie1.030787.390
23 iulie1.1121046.484
24 iulie1.1191264.094
25 iulie1.2841094.955
26 iulie1.1208412.353
27 iulie1.1041759.802

Explicațiile epidemiologului Jurma

Epidemiologul Octavian Jurma a precizat, pentru Main News, că sunt mai mulți factori care stau la baza acestor diferențe. Între altele, el a evocat lipsa totală a măsurilor restrictive – care au fost eliminate odată ce Guvenrul a decis să nu mai prelungească starea de alertă, de la 15 martie încoace -, dar și faptul că varianta Omicron este mult mai contagioasă decât celelalte variante de SARS-CoV-2 predominante în valurile anterioare, precum Delta, de exemplu.

„Avem de 20 de ori mai multe cazuri. Motivele sunt duble. O dată, pentru că varianta Omicron este mult mai infecțioasă decât Delta, însă aceasta ar fi justificat o creștere a numărului de cazuri de 4-5 ori, nu de 20 de ori. Diferența este produsă de lipsa completă a măsurilor. Nu pare mult masca, pentru că vedem că dacă este incidența foarte mare, masca nu mai ajută, însă este ca și cu umbrela. Dacă plouă puțin, nu te uzi deloc, dar dacă toarnă nu te mai ajută, însă te poate ajuta să mergi mai mult înainte de a te uda.

Deci, avem riscul de infectare produs de combinația a doi factori – riscul să întâlnești pe cineva infectat și riscul ca atunci când întâlnești pe cineva infectat să te infectezi. Acum, cu Omicron, riscul să te infectezi este foarte mare. Într-un minut te-ai infectat, dacă ești expus. Masca, dacă ar fi purtată în momentul în care te întâlnești cu cineva infectat, scade riscul.

Acești doi factori, în primul rând, o tulpină mult mai infecțioasă și lipsa măsurilor. Combinate, ele produc această creștere (a numărului de cazuri – n.red.)”, a declarat specialistul.

Un al treilea factor ar fi chiar valul de caniculă cu care se confruntă România în ultima perioadă.

„Al treilea factor este valul de căldură, canicula, care face ca lumea să nu mai socializeze atât de mult pe terase și să intre din nou în spațiile închise, la aer condiționat. Și acest aspect accelerează creșterea numărului de cazuri noi”, a adăugat Jurma.

De asemenea, și vaccinarea scăzută este un alt factor ce nu trebuie omis.

„Nu prea se mai discută despre, dar vaccinarea (este al patrulea factor – n.red.). Vaccinarea era undeva la 40% când s-a anunțat marea relaxare (15 martie – n.red.), deci undeva la 40% dintre români erau vaccinați, înainte de a se renunța la măsuri.

Acum, vaccinarea a scăzut din două puncte de vedere. O dată, că a expirat protecția oferită de cele 2 doze cu care sunt vaccinați mare parte dintre români. Cu booster sunt vaccinați doar 15% din populație (…) Și a doua, pentru că nu mai există interes.

Avem o versiune (de COVID-19 – n.red.) care a găsit un teren prielnic de a se răspândi”, a completat Jurma.

Potrivit celei mai recente informări săptămânale privind vaccinarea împotriva COVID-19, din data de 20 iunie, 8.114.104 de persoane s-au vaccinat cu schemă completă, iar doza booster a fost administrată pentru 2.610.752 de cetățeni.

Epidemiologul a avertizat că, dacă nu vor fi luate măsuri restrictive, în cel mult două săptămâni, spitalele vor fi pline de pacienți confirmați cu SARS-CoV-2.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com