Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Egiptul și-a deschis granița pentru evacuarea cetățenilor străini și cu dublă cetățenie din Fâșia Gaza UPDATE

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2023 Etichete: , ,

UPDATE Surse din Egipt au declarat pentru Reuters că există o listă cu până la 500 de persoane străine sau cu dublă cetățenie care vor părăsi Fâșia Gaza. Nu este clar dacă toți vor reuși să treacă frontieră miercuri.

Știrea inițială

Punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt a fost deschis miercuri, 1 noiembrie, pentru a permite unui număr limitat de persoane să treacă din Gaza asediată către Egipt. Se preconizează că autoritățile egiptene vor permite trecerea cetățenilor străini, posesorilor de dublă cetățenie și a pacienților aflați în stare gravă, în urma unui acord mediat de Qatar. Acordul este separat oricărei alte negocieri, așadar nu este vorba și de ostatici, notează Reuters, pe baza unei surse din Qatar. Egiptul ar urma să primească 81 de răniți care nu pot fi tratați corect în Fâșia Gaza, potrivit The Guardian

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român a transmis că, potrivit informațiilor din teren, tranzitul frontierei va fi permis pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza.

„(…) autoritățile israeliene, împreună cu autoritățile egiptene, au informat în cursul nopții că, urmare a negocierilor internaționale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt (…) Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile”, se arată într-un comunicat de presă al MAE român.

O a doua echipă consulară mobilă a diplomației române a fost trimisă în Egipt în vederea consolidării capacității de sprijin consular.

În Fâșia Gaza se află circa 300 de români, iar peste 200 din aceștia au cerut ajutor autorităților de la București pentru evacuarea din enclava palestiniană.

Este pentru prima dată când oamenilor li s-a permis să părăsească Gaza de la escaladarea conflictului dintre Hamas și Israel.

Potrivit unor surse, Egiptul a înființat un spital de campanie la 15 km de Rafah. Spitalele din Sheikh Zuweid și Al-Arish se pregătesc, de asemenea, să primească pacienți din Gaza. Egiptul a adus circa 40 de ambulanțe la punctul de trecere a frontierei.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii