Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Analiză CNN | Europa intră în a doua iarnă din pandemie: Valul 4 pune stăpânire pe Est, iar incertitudinea pe Vest

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 26 octombrie 2021

Europa intră în a doua iarnă din pandemia de COVID-19, Estul fiind copleșit de al patrulea val al pandemiei, în timp ce Vestul este bântuit de incertitudine, în condițiile în care numărul de infecții crește în Europa, iar noi lockdown-uri nu sunt excluse, se arată într-o analiză CNN.

În ciuda faptului că vaccinul împotriva COVID-19 este disponibil pe scară largă în această iarnă, comparativ cu iarna trecută, Europa este singura regiune care raportează o creștere a numărului de noi cazuri de COVID-19 la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aceasta este a treia săptămână consecutivă în care regiunea înregistrează o creștere a noilor îmbolnăviri cu SARS-CoV-2.

Situația este gravă în estul Europei și în Rusia, unde numărul deceselor și infecțiilor noi crește, pe fondul reticenței populației față de serul antiCOVID-19. Joia trecută, Letonia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a reimpus un nou lockdown (o izolare națională), în timp ce țara se luptă cu o creștere a cazurilor pe fondul ratei scăzute de vaccinare. Doar 56% dintre adulți au primit ambele doze de ser, comparativ cu media UE de 74,6%.

Și Europa de Vest se confruntă cu o creștere a cazurilor noi de COVID-19, în ciuda faptului că unele țări se bucură de o acoperire vaccinală destul de mare. Rata de infectare în Germania a crescut la 100 de noi infecții la 100.000 de locuitori sâmbătă, pentru prima dată din luna mai încoace. Belgia, alături de Irlanda, înregistrează unele dintre cele mai mari rate de infectare din Europa de Vest, conform ECDC, de 325,76 și, respectiv, 432,84 la 100.00 de locuitori.

Ministrul Sănătății din Belgia, Frank Vandenbrouck, a declarat că țara se află în plin val patru al pandemiei. Peste 85% din populația adultă este complet vaccinată, iar oficialii spun că marea majoritate a pacienților spitalizați cu COVID-19 erau nevaccinați împotriva SARS-CoV-2.

Ratele de vaccinare sunt diferite în estul și vestul Europei, dar ceea ce au în comun cele două sunt ratele de infectare în creștere, determinate de relaxarea restricțiilor. Odată ce economiile s-au redeschis, vremea rece i-a împins pe oameni să petreacă mai mult timp în interior, iar varianta Delta – mult mai transmisibilă decât tulpina inițială și în prezent dominantă la nivel global – și-a făcut simțită prezența pe deplin, a explicat pentru CNN dr. Peter Drobac, expert în sănătate în cadrul Universității Oxford din Anglia.

Reticența față de vaccin

Deși în anumite țări din Europa de Vest, numărul de cazuri noi de COVID-19 este ridicat, datorită vaccinurilor, cifrele privind decesele și spitalizările asociate COVID-19 au stagnat, în timp ce în Est se observă creșteri în ambele cazuri. CNN a scris și despre situația din România, unde luni, 25 octombrie, au intrat în vigoare noi restricții pentru limitarea răspândirii COVID-19.

„De luni, România a reintrodus carantina de noapte, iar certificatul verde a devenit obligatoriu pentru accesul în majoritatea locațiilor, la câteva zile după ce a înregistrat 19,25 decese/ un milion de locuitori, una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate COVID-19 pe cap de locuitor din lume.

Iar necazurile României nu sunt cauzate de lipsa vaccinurilor. Țările din Uniunea Europeană au acces la toate vaccinurile aprobate de UE, dar, la fel ca multe țări de la Marea Baltică până la Balcani, campania de vaccinare în România s-a desfășurat lent din cauza reticenței față de serul antiCOVID-19, dar un rol important l-au jucat și comunicarea deficitară a guvernului și lipsa de încredere a cetățenilor în autorități. Doar 35,6% din populația adultă este complet vaccinată, potrivit ECDC”, scriu jurnaliștii de la CNN despre țara noastră.

Și vecina Ucraina a raportat un bilanț zilnic ridicat privind pandemia. De exemplu, joi, autoritățile au raportat cel mai mare număr zilnic de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei – 22.415 infecții noi, în 24 de ore -, la câteva zile după ce președintele Volodymyr Zelensky a rugat cetățenii să se vaccineze, argumentând că este singura modalitate de a evita un nou lockdown național.

Oricum, la finalul săptămânii trecute, școlile din Ucraina au fost închise în contextul pandemic, iar autoritățile au anunțat obligativitatea prezentării certificatului verde pentru a folosi mijloacele de transport în comun. Măsurile au fost luate după un record negativ al deceselor COVID-19 înregistrate într-un interval de 24 de ore – 614.

Și Rusia a intrat luni într-un lockdown național de 10 zile, autoritățile ruse avertizând că urmează „o iarnă grea”. În ultimele săptămâni, Rusia a raportat zilnic numere uriașe la capitolul cazuri noi și decese asociate COVID-19.

„Desigur, nu tot ce trebuia făcut a fost făcut pentru a informa și explica importanța vaccinării”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, asumându-și astfel responsabilitatea parțială pentru ratele scăzute de vaccinare din Rusia. „Dar, în același timp, cetățenii țării noastre trebuie să ia o poziție mai responsabilă și să se vaccineze”, a adăugat el.

„Oricum, Europa de Vest nu va mai ajunge în situația gravă din trecut, când se înființau spitale de campanie, pentru că vaccinurile au schimbat cu siguranță situația. În acest sens, ar trebui să existe o mulțime de motive să fim optimiști”, a apreciat Drobac. Însă el a avertizat că Regatul Unit demonstrează că doar vaccinurile nu sunt „soluția magică” și este nevoie și de restricții în plus.

Marea Britanie înregistrează cele mai multe cazuri zilnice în Europa de Vest, după ce a renunțat la aproape toate restricțiile anti-pandemice în vară. Experții în sănătate și sindicatele medicale au cerut de mai multe ori guvernului britanic să reimpună măsuri, precum obligativitatea măștii sanitare sau a certificatului verde, exact cum au făcut și alte țări europene, pentru a evita un nou lockdown național.

Cu toate acestea, guvernul britanic a refuzat să ia o asemenea decizie, chiar dacă numărul deceselor și spitalizărilor cauzate de COVID-19 au crescut în ultima perioadă. Katherine Henderson, președintele Colegiului de Asistență de Urgență, a declarat că serviciul de sănătate al țării se afla încă de săptămâna trecută într-o „situație dramatică”, din cauza COVID-19. Totodată, departamentele de urgență din Marea Britanie „se luptă deja să facă față cozilor uriașe” de ambulanțe care așteaptă să predea bolnavii de COVID-19 unităților medicale.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson s-a mulțumit doar să recomande persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani și celor cu risc crescut de a se infecta cu COVID-19 să facă așa numita doză booster, a treia doză de vaccin care se administrează după schema completă.

Între timp, Irlanda a amânat eliminarea restricțiilor antiCOVID-19, în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor a început să crească din nou, în ciuda faptului că țara are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din Europa – 92% din populație complet vaccinată, potrivit ECDC.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *