Wednesday, September 22, 2021
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cine sunt judecătorii care vor la Instanța Supremă | Magistrați apropiați de Lia Savonea, pe lista interviurilor anunțate de CSM

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie , at 4 aprilie 2021 Etichete: , ,

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat calendarul interviurilor pentru promovarea la Instanța Supremă. Astfel, potrivit documentului consultat de Main News, magistrații vor susține interviurile în perioada 13-16 aprilie, respectiv 20-22 aprilie 2021. Miza este uriașă, în condițiile în care Secția de contencios administrativ și fiscal este cea care judecă, în ultimă instanță, contestațiile la restricțiile impuse în perioada pandemiei, de pildă. Iar la Secția penală ajung dosarele cu nume grele.

În cadrul interviurilor, fiecare judecător va avea la dispoziție 30 de minute.

CITEȘTE ȘI: Procesul lui „Manole” | Mugur Isărescu contestă la CCR articolul de lege în baza căruia i s-a deschis dosar de colaborator. Guvernatorul BNR este acuzat că a dat Securității informații despre românii care se plângeau de frig și foame – DOCUMENT

Secția penală

Pentru Secția penală a ÎCCJ au trecut de prima etapă, a verificării dosarului, 12 judecători.

Printre ei este și judecătorul Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța, considerat un apropiat al Liei Savonea, fosta șefă CSM. Magistratul l-a achitat definitiv pe Radu Mazăre într-un dosar în care fostul edil primise șase ani de închisoare în primă instanță. Potrivit presei din Constanța, Epure ar avea o vilă pe un teren implicat în alt dosar, care l-a trimis pe Mazăre după gratii. După apariția informațiilor, CSM a sesizat Inspecția Judiciară.

Pe lista candidaților apare și un fost consilier al Alinei Bica, judecătorul Mihai Udroiu. Întrebat de Instanța Supremă în legătură cu o statuie aflată în biroul lui Bica, magistratul a spus că nu cunoaște proveniența ei, însă își amintește că Alina Bica era foarte atentă cu privire la statuie.

Nu pot spune dacă în biroul Alinei Bica se găsea o statuetă din bronz reprezentând justiția, dar sigur am văzut-o în biroul său de la Ministerul Justiției. Știu, pentru că în biroul de la minister aveau loc ședințele direcțiilor pe care le coordona și le atrăgea atenția participanților să aibă grijă să nu se răstoarne”, a spus magistratul la ÎCCJ, potrivit Mediafax.

Afirmațiile vin în contextul în care soția omului de afaceri Ovidiu Tender a afirmat că i-a dat Alinei Bica o statuie din bronz.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Dezvăluiri din dosarul fostului șef de la Crimă Organizată, trimis în judecată pentru instigare la șantaj și răpire: Amenințări cu arma în trafic, filaj din apartamente închiriate, dispozitive GPS montate pe mașini | „Crezi că dacă ajungi acasă și îți închizi telefonul noi nu știm ce faci și cum faci”

Printre candidați se află și Adrian Glugă, delegat în 2006 în funcția de procuror-șef DIICOT Craiova de către Laura Codruța Kovesi. De asemenea, șefa Curții de Apel Craiova, Adina Ponea, candidează pentru locurile de la ÎCCJ. Potrivit flux24.ro, judecătoarea este sora lui Ştefan Ponea, fost şef al IPJ Mehedinţi. Acesta din urmă a fost arestat și achitat, în cele din urmă, într-un dosar de corupție în care a fost vizat Adrian Duicu.

Aici, toți candidații înscriși la interviu pentru Secția penală.

Secția de contencios

Pentru Secția de contencios administrativ și fiscal sunt 17 candidați.

Printre ei, judecătoarea Alina Ghica, de la Curtea de Apel București. Magistratul s-a remarcat mai ales în 2018, când, la solicitarea fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, a anulat hotărârea Colegiului de conducere al Instanței Supreme, prin care s-a decis tragerea la sorți a completurilor de cinci judecători.

CITEȘTE ȘI: Lia Savonea, nemulțumită că apropiații ei au fost respinși la Înalta Curte

De speța Dragnea este legat și un alt magistrat care candidează – Vasile Bîcu. El ar fi trebuit să judece dosarul legat de anularea completurilor de la ÎCCJ, însă a intrat în concediu iar în locul său a intrat Alina Ghica.

Tot el este cel care a respins solicitarea fostului procuror general, Augustin Lazăr, de reluare a verificărilor disciplinare cu privire la procuroarea Adina Florea, de la Secția Specială, după cum Main News a scris aici. De asemenea, a suspendat decretul prin care președintele i-a prelungit lui Nicolae Ciucă mandatul de șef al Armatei.

Aici, toți candidații înscriși la interviu pentru Secția de contencios administrativ și fiscal.

Miza posturilor de la Instanța Supremă este uriașă. În timp ce judecătorii de la Secția Penală decid soarta demnitarilor trimiși în judecată, cei de la Secția de contencios administrativ dau verdictul final în cazul celor care contestă restricțiile impuse. Astfel de procese s-au înregistrat aproape de fiecare dată când autoritățile au impus noi măsuri.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT PSD atacă în instanță închiderea magazinelor la ora 18 | Social-democrații spun că magazinele se aglomerează iar oamenii riscă să moară de foame „prin grija guvernului”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW