Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Lia Savonea, nemulțumită că apropiații ei au fost respinși la Înalta Curte

By Daniela Eremia , in Justitie Stirile zilei , at 19 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Șefa Consiliului Superior al Magistraturi, Lia Savonea, a declarat, joi, în ședința Secției pentru judecătorii din CSM, că este nemulțumită de validarea rezultatelor concursului de promovare în funcția de judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Lia Savonea a pledat pentru o modificare legislativă și a regulamentelor CSM privind promovarea la instanța supremă, pentru că mai mulți judecători, considerați ca fiind apropiați ei, nu au promovat la ICCJ, potrivit ziare.com

Printre magistratii apropiati Liei Savonea se numără Alina Ghica – vicepresedinte la Curtea de Apel Bucuresti, Victor Hortolomei, Vasile Bicu, Erica Nistor – presedintele Curtii de Apel Timisoara si Marius Cristian Epure – vicepresedintele Curtii de Apel Constanta.

Cred ca sunt cateva discutii de facut. Mai cu seama ca am si primit un memoriu din partea unui coleg judecator, care a fost la aceasta procedura. Sper ca l-a citit toata lumea. Memoriul cuprinde cateva chestiuni absolut edificatoare despre modul in care noi ne-am comportat la aceasta etapa, in procedura de promovare a judecatorilor la ICCJ.

Eu sunt de acord cu domnul judecator, cum spune el aici, ca am ratat atributia de inalta responsabilitate de a promova cei mai buni judecatori sau de a nu-i promova pe unii dintre cei care ar fi fost apti si bine pregatiti pentru functia de judecator la ICCJ.
Personal, nu sunt multumita deloc cu felul in care a decurs interviul. Si exact cum spune si colegul nostru, a parut asa o zona de prejudecata, care s-a reflectat atata in intrebarile concertate pe anumiti candidati, iar altor candidati nu li s-a pus nicio intrebare. Si cred ca trebuie sa ne gandim serios la consecintele unei atare situatii, pe care, nu stiu, cati dintre noi o pot contesta ca nu ar fi asa.

Regulamentul, cel putin, cred ca ar trebui modificat de indata, si poate ca ar trebui sa ne gandim si la niste modificari legislative pe zona de promovare la Inalta Curte. Nu stiu ce sa spun, eu vreau sa-mi cer scuze fata de colegii mei de la curtile de apel care au resimtit poate, asa cum a resimtit si colegul care a depus memoriul, au resimtit comportamentul nostru sau evaluarea pe care am facut-o. Vadit, pe alaturi, discordant cu prestatia si cu realitatea faptica„, a declarat Lia Savonea.

Lia Savonea insistă pe ideea că regulamentul trebuie să reglementeze o procedură bine definită, care să permită candidaților să întrevadă modul de desfășurare a procedurii.

Prelungim si aici niste chestiuni care nu sunt corecte. Tocmai ce spune colegul judecator prin memoriu: Ca regulamentul trebuie sa reglementeze o procedura bine definita. Care sa permita candidatilor sa intrevada cu claritate modul de organizare si desfasurare a procedurii, in vederea unei temeinice si riguroase pregatiri si nu a unui hazard, pana la urma„, a mai precizat Lia Savonea.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW