ANALIZĂ Cine este vinovat de moartea Dianei, tânăra ucisă de un urs în Bucegi
Diana Maria, o proaspătă absolventă de liceu și iubitoare de drumeții, a fost ucisă de un urs pe o potecă montană din apropierea stațiunii Bușteni. Atacul violent al animalului s-a petrecut în timp ce fata și prietenul ei cereau disperați ajutor la 112. Tragedia a șocat o țară întreagă și a iscat întrebări despre cum au gestionat autoritățile problema urșilor agresivi. Un proiect de lege trecut de Senat, care viza chiar acest aspect, zace de opt luni la Camera Deputaților.
Cu două zile în urmă, o turistă de 19 ani, din localitatea ieșeană Popricani, dar stabilită în București, a fost atacată și ucisă de un urs pe o potecă montană din apropierea stațiunii prahovene Bușteni. Incidentul s-a petrecut pe Jepii Mici, în mizeul zilei, în plin sezon estival, pe un traseu foarte cunoscut și frecventat de mulți turiști. Tânăra era însoțită de prietenul ei, iar amândoi au fost surprinși de urs, moment în care au alertat autoritățile la 112.
Directorul Salvamont Prahova, Daniel Banu, a declarat că fata a fost atacată pe potecă și trasă într-o râpă de animal chiar în timp ce vorbea cu un operator de la Serviciul unic de urgență. Prietenul fetei a asistat îngrozit la toată scena, sunând și el la 112 pentru a cere ajutor.
„Era îngrozită! Țipa că ursul se apropie amenințător”
„Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile despre ce trebuie să facă în prezența ursului. Ei au urmat sfaturile, dar, din păcate, nu au scăpat de prezența animalului. (…) Era îngrozită… vă dați seama, țipa: «Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător»! (…) Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii”, a declarat Daniel Banu, șeful Salvamont Prahova, la Digi24.
Salvamontiștii și jandarmii au intervenit rapid, dar, din păcate, fata murise, iar ursul își păzea „prada”. Recuperarea trupului tinerei a fost dificilă din cauza prezenței constante și amenințătoare a ursului, care a rămas în apropiere. Tocmai pentru că reprezenta un real pericol, animalul a fost împușcat și astfel echipele de salvare au putut acționa.
„A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la zece metri de «pradă» și a vrut să-i atace pe salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și astfel a putut fi recuperat corpul victimei”, a mai precizat șeful Salvamont Prahova.
Salvatorii montani spun că a fost ceva îngrozitor și că nu s-au mai confruntat, în ultimii 10 – 15 ani, cu o situație atât de gravă.
Cine era tânăra ucisă de urs la Bușteni
Tânăra de 19 ani ucisă de urs se numește Diana Maria și era din localitatea ieșeană Popricani, însă stabilită în București. Mama sa a declarat că fata, care absolvise liceul în urmă cu o lună, iubea drumețiile și că în trecut a mai fost „fugărită” de un urs.
„Eram preocupată cu muntele ăsta. Am sunat-o și i-am zis să aibă grijă la urși. Din câte am aflat de la tatăl ei, că ea nu mi-a zis, a mai fost odată cu o prietenă și a fost fugărită de un urs”, a mărturisit mama tinerei, la Antena 3 CNN.
Ce spune prietenul fetei
Prietenul fetei, martor la tragedie, a declarat la Antena 3 CNN că „a fost un accident şi atât”.
„Nu pot să declar nimic. Ce a fost de declarat am declarat, s-a întâmplat un accident şi atât. (…) Imaginaţi-vă cum este pentru mine şi pentru persoanele apropiate ei”, a spus tânărul.
El a adăugat că a făcut tot ce a putut pentru a o salva pe iubita sa: „Am încercat să fac tot ce mi-a stat în putere să o salvez. Dar… Nu faceţi prostia de a merge neechipaţi cu spray de urşi pe munte, pentru că se întâmplă nenorociri”.
Polițiștii au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă și braconaj cinegetic.
„Menționăm faptul că cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și braconaj cinegetic”, se arată într-un comunicat al Poliției Prahova.
Ursul ucigaș, testat pentru rabie
Specialiștii s-au declarat nedumeriți de atacul violent al ursului, menționând că este vorba despre o femelă tânără, fără pui, care ar fi putut avea rabie. De aceea, potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, George Stratulat, ursul va fi examinat pentru a se stabili dacă într-adevăr era bolnav.
„La laborator suntem pregătiţi să fie aduse probe pentru examen anatomo-patologic şi virusologic pentru rabie. Avem oricum protocol şi la toate animalele sălbatice împuşcate facem examen virusologic şi anatomo-patologic”, a declarat acesta.
Primele informații furnizate de către specialiști indică faptul că ursul nu ar fi fost turbat.
Ce faci dacă dai nas în nas cu un urs
Experții în carnivore mari spun că, de regulă, urșii atacă, atunci când li s-a încălcat teritoriul, doar dacă se simt amenințați sau dacă sunt provocați, altfel, se retrag din calea omului.
„Chiar dacă atacă, de cele mai multe ori nu finalizează atacul. Tocmai de aceea, atacul violent al ursului din Bucegi este inexplicabil”, spun specialiștii.
Ei recomandă folosirea unui spray antiurs, apreciind că este cel mai eficient împotriva animalului sălbatic. „Potrivit unor studii făcute în Canada, acest spray este chiar mai eficient decât o armă letală”, spune specialistul în carnivore mari Cristian Remus Papp.
Specialiștii exclud, de asemenea, ipoteza ca ursul să fi atacat din cauza caniculei, explicând că un animal sălbatic nu devine agresiv din pricina căldurii excesive, cu atât mai mult cu cât la munte și, mai ales în pădure, nu este atât de cald.
„Dacă vă treziți cu ursul faţă în faţă, nu vă panicați. Purtați la gât un fluier, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu aveți un fluier, faceți zgomot, țipați, bateți din palme. Retrageți-vă încet, cu ochii la el. Dacă vine spre dumneavoastră, aruncați rucsacul în direcția opusă celei în care o veți lua”, este recomandarea jandarmilor montani.
Ce spun autoritățile
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că vrea să dea un ordin care să reglementeze numărul urșilor ce pot fi împușcați pentru a preveni atacurile asupra oamenilor. Potrivit ministrului, problema ar putea fi rezolvată fie prin împușcarea, fie prin eutanasierea urșilor agresivi, în condițiile în care relocarea nu dă „niciun fel de rezultate”.
„Gestionarul fondului de vânătoare unde s-a petrecut tragedia mi-a spus că în ultimii ani a relocat în alte județe peste 100 de urși doar din fondul respectiv de vânătoare. Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate, ci înseamnă doar că muți problema dintr-un județ în altul. Acest urs era necrotaliat, se pare că nu a fost relocat din altă parte”, a declarat Fechet.
Ministrul a mai spus că va propune Academiei Române un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție, similar celui de anul trecut, pentru 500 de exemplare. Mircea Fechet susține că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control.
La rândul său, fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a spus că UDMR are un proiect de lege trecut de Senat încă de anul trecut, care „zace” în sertarele Camerei Deputaților de opt luni.
„Ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară, să fie mutilate, să ajungă la spital în urma atacurilor urşilor şi cât timp trebuie să mai treacă pentru ca viaţa oamenilor să devină mai importantă pentru tot Parlamentul României decât viaţa unui exemplar de urs brun. UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat anul trecut, în noiembrie, un proiect de lege care reintroduce vânătoarea şi care de opt luni zace în sertarele Camerei Deputaţilor”, a declarat Barna pentru Agerpres.
El mai spune că proiectul de lege ar putea fi supus votului în cazul în care ar exista o hotărâre în Camera Deputaților și în cadrul Coaliției.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu se va da liber la împușcat urși în România după „bunul plac al fiecăruia”, dar că va exista o inițiativă și se va cere sesiune extraordinară în Parlament pentru adoptarea acesteia.
„Am vorbit și cu domnul ministru, am vorbit și cu cei mai implicați și mai știutori în domeniu. Este o aglomerație în anumite zone, urșii nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară. Am vorbit și cu domnul Simonis, președintele Camerei Deputaților, pentru că modificarea nu se poate face decât prin Parlament. După discuțiile cu ministrul Mediului pornim o inițiativă și vom cere o sesiune extraordinară în Parlament”, a declarat premierul, menționând că nu se va da liber la împușcat urși în toată România, ci vor fi abordate zonele cu riscuri foarte mari.
Deși este la Summitul NATO de la Washington, Klaus Iohannis a avut o reacție în cazul tragediei din Bucegi, spunând că „s-a ajuns prea departe” și că este nevoie de măsuri legislative. În același timp, șeful statului s-a arătat șocat de eveniment, mărturisind că recent a fost și el pe un traseu în Bucegi.
„Sunt foarte îngrijorat şi m-a şocat evenimentul. Sâmbătă am fost eu pe un traseu din Munţii Bucegi, şi după puţin timp, să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire… Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă, pentru familia ei. Dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile şi nu prea ştim să ne gestionăm cum trebuie”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului mai spune că, în cazul în care ne dorim „un turism sănătos în România, trebuie să nu lăsăm animalele ca să ucidă oameni, dar nici să omorâm animale de plăcere”.
Cum s-a blocat legea în Parlament
Proiectul de lege inițiat de senatorul UDMR Tanczos Barna și și semnat de 102 senatori și deputați din aproape toate grupurile parlamentare a fost depus la Senat pe 3 octombrie 2023, în procedură de urgență, fiind adoptat în data de 6 noiembrie 2023 și trimis apoi la Camera Deputaților.
Pentru că în Biroul Permanent al Camerei Deputaților nu a fost aprobată adoptarea în procedură de urgență, proiectul de lege a intrat în circuit de aprobare normal, fiind cerute rapoarte de la Comisia de Agricultură și cea de Administrație Publică, dar și avize de la Comisiile Juridică, de Apărare, de Buget și de Mediu.
Comisiile pentru Agricultură și Administrație și-au trimis rapoartele pe 4 decembrie 2023, iar Comisiile de Apărare și pentru Buget în 5, respectiv 12 decembrie 2023. În schimb, Comisiile de Buget și de Mediu, conduse de liberalii Bogdan Huțucă, respectiv Virgil Popescu, nu și-au trimis avizele nici până în prezent, ceea ce a blocat tot traseul legislativ al legii.
Potrivit unor estimări ale unor organizații sprecializate în biodiversitate, numărul urșilor în pădurile din România ar ajunge la aproximativ 8.000, fiind țara cu cei mai mulți urși din Europa, cu excepția Rusiei. Prin comparație, conform statitsticilor, în prezent, în Polonia ar fi 110 urși, în Austria 30, în Italia zece, în Franța câteva zeci, iar în Germania niciunul. Statisticile arată că, în ultimii patru ani, la Serviciul unic de urgență 112 s-au înregistrat aproximativ 20.000 de apeluri în legătură cu prezența urșilor în apropierea localităților sau chiar în localități.
În loc de concluzie
Miercuri, 10 iulie, la o zi după tragedia imensă din Bucegi, au devenit virale pe internet imagini surprinse, pe Transfăgărășan, cu doi bărbați, cel mai probabil străini, care hrăneau un urs în încercarea de a-și face seflie cu el. La un moment dat, ursul se îndreaptă amenințător spre unul dintre ei, acesta se sperie, încearcă să fugă și cade. Din fericire, ursul s-a îndepărtat în cele din urmă, deranjat de claxoanele mașinilor de pe șosea.
În aprilie, tot pe Transfăgărășan, în zona Barajului Vidraru, din județul Argeș, o turistă din Scoția care voia să facă o poză cu ursul a fost mușcată de braț de către animal, pe geamul de la mașină.
Un alt incident a avut loc în urmă cu două săptămâni, când un cuplu de turiști din Republica Moldova a fost atacat de un urs în apropierea unui hotel din stațiunea Slănic Moldova. Cei doi se plimbau în natură, fiind surprinși din spate de urs. Jandarmii montani au intervenit rapid, cei doi fiind găsiți în stare de șoc și cu răni. Ursul s-a retras din cauza zgomotelor făcute de ceilalți turiști.
În contextul în care prezenţa urşilor în apropierea aşezărilor umane şi atacurile lor s-au înmulţit considerabil, autorităţile fac apeluri repetate la turişti să nu mai hrănească animalele, să nu se apropie de ele şi să nu încerce să le fotografieze. Specialiștii spun că apropierea ursului de om este și o consecință a hrănirii acestuia în mod constant, la marginea străzii, de către turiști. În mai multe zone turistice din România, urșii cerșesc mâncare la marginea drumului, pentru că oamenii i-au obișnuit să-i hrănească din mașină. Între oameni și urși se creează astfel o relație periculoasă, care poate fi oricând fatală și pentru unii, și pentru alții.
„Nu mai hrăniți urșii pe Transfăgărășan! Faceți mai bine urșilor dacă îi speriați claxonându-i decât să le dați de mâncare din mașină, pentru o poză. Au suficientă mâncare în pădure însă, fiind ființe inteligente, au realizat că pot obține hrana mai ușor la stradă decât în pădure”, au explicat pe Facebook reprezentanții Asociației Montane Vidraru.
Comentarii