ANALIZĂ | Bătălia PSD-PNL pentru instituții cheie
PSD vrea ca până la sfârșitul anului să își impună oamenii în fruntea unor instituții cheie, apelând inclusiv la modificări legislative. Social-democrații realizează că majoritatea parlamentară de care beneficiază acum reprezintă un avantaj pe termen scurt, care ar putea dispărea după parlamentare. Bătălia politică pentru aceste poziții a fost frânată de apariția epidemiei de coronavirus, dar partidele nu au uitat că Autoritatea de Supraveghere Financiară, Agenția Națională de Integritate, Consiliul Concurenței, șefia ICR, anumite poziții în fruntea Curții de Conturi, șefia TVR și cea a radioului public depind de numirile politice.
Majoritatea este deținută în Parlament de Partidul Social Democrat împreună cu aliații de la ProRomânia, ALDE și UDMR. Totul se poate schimba însă după alegerile parlamentare, deoarece liberalii se află pe primul loc în opțiunea de vot. În acest context, social-democrații vor să joace cartea numirilor în fruntea unor instituții cheie în lunile rămase până la alegeri.
Funcția de președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară a fost deținută de Leonardo Badea, fost deputat PSD. Acesta a fost susținut de Liviu Dragnea în 2017 pentru a ajunge în fruntea ASF, după ce Parlament l-a demis din această funcție pe Mișu Negrițoiu. Anul trecut, Leonardo Badea a fost sprijinit de social-democrați pentru a ajunge viceguvernator al BNR. După demisia lui Badea de la ASF, 11 octombrie 2019, PSD a trecut printr-o perioadă de frământări. Mai întâi a pierdut guvernarea, apoi alegerilor prezidențiale, iar Viorica Dăncilă a fost înlăturată din funcția de președinte PSD. Cu toate acestea, social-democrații vor ca noul președinte ASF să fie instalat în această legislatură. Înaintea apariției epidemiei de coronavirus printre numele care intenționau să concureze pentru această funcție se numărau Eugen Teodorovici și Cătălin Zamfir, senatori PSD. Victor Ponta a venit și el cu o propunere în cadrul negocierilor cu Marcel Ciolacu, numele avansat de președintele Pro România fiind cel al lui Nicu Marcu, actualul vicepreședinte al Curții de Conturi. Liberalii încearcă ca numirea să fie făcută de viitorul Parlament, deoarece ar crește șansele ca o nominalizare făcută de PNL să aibă succes în Parlament.
Agenția Națională de Integritate a rămas fără președinte în decembrie 2019, după ce mandatul lui Bogdan Stan a expirat. Ludovic Orban a refuzat să modifice modul de organizare a Agenției Naționale de Integritate pentru a-i oferi lui Stan un nou mandat. Instituția este condusă în acest moment de un vicepreședinte. Președintele ANI este votat în Senat, dar la propunerea Consiliului Național de Integritate. Acest for nu a funcționat în 2019, iar membrii săi au fost votați în Senat la începutul acestui an. CNI organizează concursul pentru șefia ANI, dar votul decisiv se dă în Senat. În acest moment, PSD are singur majoritatea în camera superioară a Parlamentului. În acest caz, o propunere care nu va fi pe placul social-democraților nu va putea trece în acest an, iar instituția ar rămâne cu un interimar în fruntea sa.
PSD și-a arătat interesul și pentru Consiliul Concurenței, încercând chiar o serie de modificări legislative în acest sens. Șerban Nicolae a propus ca mandatelor tuturor membrilor Consiliului Concurenței să înceteze, iar președintele Klaus Iohannis să fie scos din procedura de numire a noului șef al Consiliului. Parlamentul este cel care urma să aibă decizia finală pentru numirea noului șef al Consiliului Concurenței. Mandatul lui Bogdan Chirițoiu în fruntea acestei instituții expiră pe 6 mai, dar guvernul Orban a dat în luna martie o Ordonanță de Urgență prin care acesta are dreptul să candideze pentru un nou mandat.
Niculae Bădălău vizează un post la Curtea de Conturi, iar deputatul PSD Iulian Iancu pe cel de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Pe un post de vicepreședinte la ANRE a fost votat anul trecut și fostul secretar general al PSD, Marian Neacșu.
Doina Gradea stă în fruntea Televiziunii Publice datorită PSD. Rapoartele de activitate ale instituției pe 2018 și 2019 nu au fost discutate în Parlament, social-democrații blocând orice demers cu ajutorul majorității deținute în mai multe comisii. Surse din PSD susțin că Liviu Dragnea dorea să o schimbe pe Gradea din fruntea TVR, dar nu a mai apucat din cauza condamnării. Respingerea raportului de activitate în Parlament echivalează cu demiterea Consiliului de Administrație al TVR. O situație similară se înregistrează și în ceea ce privește radioul public, unde fostul senator PSD, Georgică Severin, să află în fruntea instituției. Gradea și Severin beneficiază de clemența PSD, care refuză să supună la vot rapoartele de activitate ale celor două instituții.
Conducerea Institutului Cultural Român este asigurată în prezent de Mirel Taloș, un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu. El a preluat această funcție după ce Liliana Țuroiu a plecat la ICR Bruxelles în vara anului trecut. La începutul acestui an, Gabriela Firea l-a dorit pe Mircea Diaconu în fruntea acestei instituții, dar mutarea nu s-a concretizat.
sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: mainnews.ro/analiza-batalia-psd-pnl-pentru-institutii-cheie/ […]
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/analiza-batalia-psd-pnl-pentru-institutii-cheie/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/analiza-batalia-psd-pnl-pentru-institutii-cheie/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/analiza-batalia-psd-pnl-pentru-institutii-cheie/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 88662 additional Information on that Topic: mainnews.ro/analiza-batalia-psd-pnl-pentru-institutii-cheie/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 80628 additional Info to that Topic: mainnews.ro/analiza-batalia-psd-pnl-pentru-institutii-cheie/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/analiza-batalia-psd-pnl-pentru-institutii-cheie/ […]