ANALIZĂ Anul politic 2020: de la anticipate la alegeri amânate | Trei premieri și o nouă coaliție la putere
Anul 2020 a fost marcat, pe scena politică, de cele două rânduri de alegeri, locale și parlamentare. Primele au fost amânate din cauza pandemiei. În anul pe care tocmai l-am încheiat, România a schimbat trei premieri iar gestionarea crizei sanitare a devenit motiv de campanie și de răfuieli politice.
În primăvară, președintele Klaus Iohannis vorbea frecvent de necesitatea unor alegeri parlamentare anticipate, care să dea o nouă majoritate în Parlament.
Pandemia, însă, a schimbat planurile, astfel că alegerile parlamentare nu au mai putut fi organizate înainte de termen. S-au ținut abia în iarnă.
Deși PSD a strâns cele mai multe voturi, nu a ajuns la guvernare, câtă vreme nu a putut forma o majoritate. PNL, USR PLUS și UDMR au format un nou guvern după negocieri dure, întinse pe mai multe zile.
Partide noi și vechi
Finalul de an a adus și un nou partid pe scena mare a politicii. După ce a obținut un număr surprinzător de mare de voturi, AUR a devenit a patra forță politică din Parlament.
ALDE a fuzionat cu Pro România pentru ca, în cele din urmă, formațiunea condusă de Victor Ponta să rateze intrarea în noul Parlament.
Nici PMP, partidul lui Traian Băsescu, nu a mai prins noul Legislativ. Cele două formațiuni nu au trecut pragul electoral.
CITEȘTE ȘI: 2020 – Anul digitalizării. Educația, din sala de clasă în locuința personală
Cîțu, premierul propus de două ori într-un an
În primăvară, aflat încă în logica anticipatelor, Iohannis l-a propus premier pe Florin Cîțu, în locul lui Ludovic Orban. Cu starea de urgență la ușă, Cîțu a renunțat la mandat înainte de votul din Parlament iar președintele l-a propus, iar, pe Orban.
După alegerile pierdute din iarnă, tot în locul lui Orban a fost propus… tot Cîțu. Între timp, pentru scurtă perioadă, șefia Guvernului a fost asigurată de Nicolae Ciucă, premierul interimar. De această dată, Cîțu a fost votat de Parlament.
Localele, primele alegeri în pandemie
Deși, în mod normal, ar fi urmat să fie organizate în vară, alegerile locale au avut loc abia la finalul lunii septembrie, din cauza pandemiei.
A fost primul scrutin organizat de România în vreme de pandemie.
Cea mai importantă schimbare a fost la București, unde, cu sprijinul PNL și USR, Nicușor Dan a câștigat Primăria Generală, debarcând-o pe Gabriela Firea.
Politicienii, în fața unor decizii la care nu s-au gândit
Pandemia a obligat politicienii să ia decizii la care nu s-ar fi gândit la începutul lui 2020. Pe fondul amenințării COVID-19, președintele a instaurat starea de urgență pe teritoriul României, în martie, pentru o lună.
Măsura a trecut de Parlament și a fost prelungită cu încă o lună. Starea de urgență a adus restricții fără precedent pentru populație, măsurile nepopulare fiind decontate politic, în bună măsură, de PNL, partidul aflat la guvernare. După expirarea stării de urgență, România a intrat în starea de alertă, aflată în vigoare și acum, în 2021.
Foto: Inquam Photos / George Calin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/analiza-anul-politic-2020-de-la-anticipate-la-alegeri-amanate-trei-premieri-si-o-noua-coalitie-la-putere/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 55406 additional Info on that Topic: mainnews.ro/analiza-anul-politic-2020-de-la-anticipate-la-alegeri-amanate-trei-premieri-si-o-noua-coalitie-la-putere/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/analiza-anul-politic-2020-de-la-anticipate-la-alegeri-amanate-trei-premieri-si-o-noua-coalitie-la-putere/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/analiza-anul-politic-2020-de-la-anticipate-la-alegeri-amanate-trei-premieri-si-o-noua-coalitie-la-putere/ […]