Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


Analist economic, despre decizia SUA de a elibera 180 de milioane de barili de petrol: Să nu ne așteptăm la tarife mai mici la pompă

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 aprilie 2022

Decizia anunțată de președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, este salutară, însă reprezintă doar o picătură într-o mare de probleme și sunt șanse mici să ducă la o ieftinire a prețului carburanților, a subliniat analistul economic Adrian Negrescu, într-o declarație acordată vineri, 1 aprilie, Main News.

America ar urma să elibereze zilnic, timp de 6 luni, 1 milion de barili din rezerva strategică de petrol a SUA (însumând 180 de milioane de barili de petrol în total), pentru a contracara creșterea prețurilor la energie, în contextul războiului din Ucraina, a anunțat, joi seară, Joseph Biden.

O picătură într-o mare de probleme. Nu va compensa decât în parte cererea în creștere de petrol la nivel internațional”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Main News.

Piața petrolului, în acest moment, este puternic zdruncinată de criza mondială generată de sancțiunile adoptate la adresa Rusiei, al treilea mare producător de petrol la nivel mondial, după SUA și Arabia Saudită, susține expertul.

Cantitatea de petrol exportată de Federația Rusă în Europa ajunge la 2,5 miliarde de barili, ce însumează aproximativ 50% din totalul exporturilor din Rusia.

Dacă rușii vor opri robinetul de petrol pentru Europa, piața petrolului va fi aruncată în aer, iar prețurile vor crește semnificativ. E probabil scenariul care mulțumește OPEC (n.r. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), țările membre așteptând cu interes creșterea prețurilor, pentru a face mai mulți bani. Dovadă că nu doresc să își crească producția cu mai mult de 400 milioane de barili, un semn că vor să speculeze, așa cum au mai făcut-o, și această criză”, a menționat Adrian Negrescu.

În acest context, decizia SUA ar putea influența așteptările pieței, dar este necesar ca, pe termen mediu, investitorii să perceapă o acțiune concentrată în direcția asigurării necesarului de petrol la nivel mondial în care să fie atrase țări „problemă”, precum Iran sau Venezuela, cea din urmă având una dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, a menționat analistul.

În plus, Vladimir Putin ar putea lua o decizie asemănătoare celei legată de plata gazului în ruble și în industria petrolului, catalogată de Negrescu drept „gaz pe focul războiului economic”.

Șansele ca scenariul pozitiv să se îndeplinească sunt însă reduse, având în vedere poziția de forță a OPEC. Altfel spus, să nu ne așteptăm la ieftiniri ale petrolului, la tarife mai mici la pompă. Dacă problemele vor continua, prețurile inclusiv la pompele din România vor continua să crească, cu efecte directe în scumpirea tuturor produselor și serviciilor de pe piață. Altfel spus, un nou val de inflație ne va lovi în curând”, este concluzia lui Adrian Negrescu.

Din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) fac parte Algeria, Angola, Congo, Guineea Ecuatorială, Gabon, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Venezuela.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW