Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Șeful ANAF a anunțat lansarea unei aplicații mobile

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 mai 2022

Preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a anunţat sâmbătă, 21 mai, într-un interviu pentru Antena 3, că un proiect privind implementarea unei aplicaţii pentru contribuabili este în licitaţie. ANAF Mobil ar putea fi disponibilă la finalul acestui an, relatează News.ro

În prezent, Fiscul întâmpină mari dificultăți în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor din cauza gradului scăzut de digitalizare.

„Este acel ANAF Mobil, este în licitaţie, este în curs de finalizare, iar ca termen de implementare a acestei aplicaţii, atât pentru Android, cât şi pentru iOS este sfârşitul anului”, a declarat Heiuş, potrivit sursei citate.

Conform acestuia, cu ajutorul aplicației contribuabilii vor putea să efectueze diferite operațiuni, inclusiv vizualizarea fișei fiscale.

„Ne dorim ca de pe telefonul mobil să poţi să poţi să vizualizezi fişa fiscală”, a explicat Heiuş.

Termen limită pentru depunerea declarației unice

În ultimele zilei, președintele Lucian Heiuș a îndrumat persoanele care realizează venituri din activități independente, precum închirierea de spații, meditații sau prestarea serviciilor de înfrumusețare, să își declare aceste venituri. Termenul limită pentru depunerea declarației unice este data de 25 mai.

Totodată, ANAF-ul a cerut firmelor de curierat să raporteze detalii despre persoanele care plătesc ramburs comenzile online, atât pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale din domeniul comerțului online, dar și pentru o colectare mai bună a taxelor. În acest sens, Guvernul a dispus miercuri, 18 mai, o ordonanță de urgență.

Îmbunătățirea colectării, obiectivul trasat de Ciucă

Lucian Ovidiu Heiuș a fost numit președinte al ANAF pe 5 mai, de către Nicolae Ciucă. La momentul respectiv, prim-ministrul i-a transmis lui Heiuș că principala sa misiune va fi creșterea nivelului de colectare a taxelor și impozitelor, dar a menționat și digitalizarea instituției.

„Am cerut noului președinte al ANAF ca principalul obiectiv să fie creșterea nivelului de colectare pentru a asigura finanțarea măsurilor economice și sociale pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele perioadei dificile pe care o traversăm.

Creșterea încasărilor din primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut trebuie continuată într-un ritm mai susținut”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW