Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Amendament controversat la „Legile justiției”, adoptat de Comisia specială / Șeful DNA: Dacă aveți deja un nume, numiți-l prin lege

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2022 Etichete: , ,

Comisia specială de modificare a „Legilor justiției” a adoptat miercuri, 28 septembrie, la propunerea deputatului Imbram Iusein și cu susținerea majorității PSD-PNL-UDMR, un amendament care prevede ca un judecător poate fi numit în funcția de procuror general al României. 

Imbram Iusein nici măcar nu a fost prezent la ședință pentru a-și susține propunerea.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de președintele României la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii dintre magistrații care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în același mod”, prevede amendamentul propus de Imbram Iusein.

Amendament criticat, dar adoptat

Modificarea a fost criticată de actualul procuror general, Gabriela Scutea, care a subliniat importanța separării carierelor în magistratură, explicând totodată că persoana care ocupă această funcție ar trebui să aibă abilități de procuror.

„Din 2018 ne-am plasat pe separarea carierelor, cu mici excepții. Aici discutăm despre cea mai mare funcție din Ministerul Public în care nu se exercită doar atribuții procedurale. Ceea ce contează pentru procurorul general este o cultură instituțională a mediului de lucru foarte puternică. Mintea unui judecător nu are mindset-ul activității în parchet. Adresăm rugămintea din partea Ministerului Public de a reflecta la această chestiune în timpul dezbaterilor din plen. (…) Domnul deputat ar trebui decăzut din dreptul de a mai susține amendamente. De trei zile stăm și îl așteptăm. Este o perdea de fum a domnului Ibram”, a afirmat Gabriela Scutea.

La rândul său, procurorul șef al DNA, Crin Bologa, și-a exprimat nemulțumirea vizavi de această modificare, menționând faptul că nu va fi bine văzută de către majoritatea procurilor.

„Se mai poate face ceva. Dacă aveți deja un nume, numiți-l prin lege. Trebuie avut foarte mare grijă. Am putea avea reacții masive din partea a câteva mii de procurori”, a subliniat Crin Bologa.

Fostul ministru social-democrat al justiției, Robert Cazanciuc, a fost singurul care a luat apărarea amendamentului, deși a fost adoptat cu o largă majoritate.

„Știți cine a fost primul procuror? Mihail Kogălniceanu. Eu am lucrat cel mai bine cu procurorul general Mircea Cristea, care a fost judecător”, a menționat Robert Cazanciuc.

Critici au venit și din partea USR, fostul ministrul al justiției Stelian Ion acuzând majoritatea de lipsă de asumare.

„Aceste amendamente venite de la minorități, preluate de putere, nu sunt în regulă. Trebuie să existe o asumare. Judecătorii pot deveni procuror general al României fără să aibă niciun fel de experiență de procuror. Este aberant”, a subliniat Stelian Ion.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii