Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul SUA, despre livrarea de rachete Patriot în Ucraina: „România trebuie să decidă dacă poate aduce această contribuţie”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 31 mai 2024 Etichete: , , ,

Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec, a afirmat joi seară că președintele Joe Biden a solicitat aliaților să ofere mai mult sprijin pentru apărarea aeriană a Ucrainei, dar a subliniat că nu ar cere „niciunei țări să-și pună în pericol propria securitate”. Kavalec a precizat că decizia de a furniza sau nu sistemul Patriot Ucrainei aparține României. De asemenea, ea a menționat că se discută și alte măsuri pentru „a mai reduce îngrijorarea în legătură cu dronele care au ajuns pe teritoriul țării dinspre Ucraina”.

Întrebată joi seară la Antena 3 dacă România ar trebui să ofere Ucrainei un sistem Patriot, Kathleen Kavalec a răspuns că orice ajutor este binevenit, însă nu poate cere unei țări să-și pună în pericol securitatea.

”Preşedintele Biden a cerut tuturor aliaţilor să se gândească ce ar mai putea face pentru a ajuta Ucraina în ceea ce priveşte apărarea aeriană şi mai multe ţări analizează posibilităţile. Noi şi ucrainienii am aprecia orice poate face în plus oricine. Desigur, nu am cere niciunei ţări să-şi pună în pericol propria securitate (…) Deci este ceva ce România trebuie să decidă dacă poate aduce această contribuţie”.

Ambasadorul SUA a declarat că „Statele Unite au fost, mai ales în ultimii ani, extrem de active în sprijinirea modernizării apărării aeriene a României, inclusiv prin noi capacități de apărare, care includ și sistemele Patriot”.

”Continuăm să discutăm despre modul în care putem creşte capacitatea de apărare a României, ca partener şi ca membru NATO. Cred că, dacă ar fi să comparăm cu începutul războiului, am triplat numărul de trupe prezente aici, în România, ca parte a efortului de rezistenţă şi apărare şi discutăm ce alte sisteme pot fi puse la dispoziţie pentru a mai reduce îngrijorarea pe care o aveţi în legătură cu dronele care au ajuns în trecut pe teritoriul ţării dinspre Ucraina. Deci continuăm discuţiile legate de modul în care putem ajuta la întărirea şi îmbuntăţirea conştientizării riscurilor, dar şi a capacităţii de apărare”, a mai afirmat ambasadorul SUA la Bucureşti.

CSAT urmează să decidă dacă România va oferi sau nu Ucrainei sistemul Patriot. Președintele Klaus Iohannis a declarat la Zărnești că „nu acceptă sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană”.

Președintele a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie ca România să primească altceva”, și că „altfel, nu se va face nimic”. El a adăugat că nu are un orizont de timp clar pentru convocarea CSAT în vederea luării unei decizii pe acest subiect, menționând că „aceste discuții sunt purtate de cei din Ministerul Apărării și durează un timp”.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat și el că sistemul Patriot este indispensabil pentru România.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, fost șef al Statului Major al Apărării și fost ministru al Apărării, a precizat că România a achiziționat patru sisteme Patriot, dintre care unul este deja complet operațional.

”Celelalte trei sunt în România, dar sunt mai multe faze de operaţionalizare şi până în momentul în care nu se finalizează întreg procesul tehnic, sistemul nu poate fi considerat operaţional”, a afirmat Ciucă.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii