Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul rus la București, convocat la MAE după ce Rusia a anexat ilegal teritorii ucrainene

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 octombrie 2022

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat joi, 6 octombrie, că l-a convocat pe ambasadorul rus, Valery Kuzmin, la sediul MAE, la începutul săptămânii. Convocarea vine în contextul demersurilor Federației Ruse de anexare a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie.

„Convocarea ambasadorului Federației Ruse la sediul MAE a facut parte dintr-un demers mai larg, coordonat, la nivelul Uniunii Europene, pentru transmiterea unui mesaj clar de condamnare a recentelor acțiuni de escaladare din partea Rusiei.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a reiterat poziția României de condamnare fermă a așa-numitor „acorduri” de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022”, a precizat MAE.

Kuzmin a mai fost convocat la sediul MAE și în luna mai, în contextul publicării pe pagina de internet a Ambasadei a articolului „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii” și al altor luări de poziție ale Ambasadei. Detalii aici.

Context

Președintele rus, Vladimir Putin a anunţat pe 30 septembrie anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk, care au votat pentru aderarea la Federație în așa-zise „referendumuri” nerecunoscute la nivel internațional.

Putin a promulgat în dimineața zilei de miercuri, 5 octombrie, legile prin care oficializează anexarea celor 4 regiuni care reprezintă 18% din teritoriul Ucrainei, deși armata rusă nu controlează în totalitate niciuna dintre cele 4 provincii din Est.

Până pe 1 ianuarie 2026 va fi în vigoare „o perioadă de tranziție”, iar cei care locuiesc în cele 4 regiuni ucrainene vor primi cetățenia rusă, potrivit Interfax.

Totodată, toate grupările paramilitare din Herson, Zaporojie, Donetsk și Lugansk vor fi încorporate în Armata Federației Ruse.

CITEȘTE ȘI: Kremlinul nu știe care vor fi noile așa-zise granițe ale Federației Ruse

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW