Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul Israelului la ONU s-a afișat cu o stea galbenă în piept: Unii dintre voi au uitat de ce a fost înființat acest organism

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 31 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a purtat o stea galbenă pe piept în timpul discursului său de luni în fața Consiliului de Securitate. El a făcut acest lucru ca un gest provocator, promițând să poarte insigna până când membrii Consiliului de Securitate vor condamna ceea ce el a numit „atrocitățile” comise de Hamas. Cu toate acestea, este important de remarcat că această acțiune a fost dezmințită de șeful memorialului Holocaustului Yad Vashem din Israel, potrivit The Times of Israel.

Consiliul, format din 15 membri, profund divizat, nu a adoptat nicio rezoluție privind războiul de trei săptămâni dintre Israel și Hamas, ceea ce a provocat furia oficialilor israelieni și palestinieni.

„Unii dintre voi nu au învățat nimic în ultimii 80 de ani. Unii dintre voi au uitat de ce a fost înființat acest organism. Așadar, vă reamintesc. Din această zi, de fiecare dată când vă veți uita la mine, vă veți aminti ce înseamnă să taci în fața răului. La fel ca bunicii mei și ca bunicii a milioane de evrei, de acum înainte eu și echipa mea vom purta stele galbene. Vom purta această stea până când vă veți trezi și veți condamna atrocitățile comise de Hamas”, a spus Erdan, ridicându-se pentru a aplica una pe pieptul costumului său inscripționată cu cuvintele „Never Again” (Niciodată din nou), cu referire la stelele galbene pe care evreii au fost forțați să le poarte de naziști.

Gestul său a fost rapid criticat de directorul Muzeului Holocaustului Yad Vashem, Dani Dayan, care a declarat că „dezonorează atât victimele Holocaustului, cât și statul Israel”: „Peticul galben simbolizează neputința poporului evreu și faptul că se află la mila altora. Astăzi avem o țară independentă și o armată puternică. Suntem stăpâni pe destinul nostru. Astăzi ne punem la rever un steag alb-albastru, nu un petic galben”, a postat Dayan pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Consiliul de Securitate al ONU s-a confruntat cu diviziuni semnificative în legătură cu conflictul din Gaza, ceea ce a dus la respingerea a patru proiecte de rezoluție. Statele Unite, un aliat apropiat al Israelului, au blocat unele texte deoarece nu recunoșteau dreptul Israelului la autoapărare. O altă rezoluție, propusă de Statele Unite, a fost zădărnicită de Rusia și China, în principal din cauza lipsei unui apel clar la o încetare imediată a focului.

Având în vedere acest impas, Adunarea Generală a ONU a adoptat vinerea trecută o rezoluție fără caracter obligatoriu, susținută de o largă majoritate, care a cerut un „armistițiu umanitar imediat”, dar care nu a menționat în mod specific Hamas. Israelul, prin intermediul lui Erdan, a criticat textul, spunând că acesta „va rămâne o infamie”.

În timpul reuniunii de luni, 30 octombrie, a Consiliului de Securitate, mai mulți vorbitori au condamnat atacurile Hamas și au recunoscut costul uman suportat de locuitorii din Gaza. Oficialii din domeniul sănătății raportează un bilanț de peste 8.300 de morți în teritoriul controlat de Hamas. Cu toate acestea, aceste cifre nu au fost verificate în mod independent și se crede că acestea cuprind civili uciși de rachete rătăcite lansate de diverse grupuri, precum și militanți palestinieni uciși de Israel. Philippe Lazzarini, șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), a susținut că asediul din Gaza constituie o formă de pedeapsă colectivă împotriva locuitorilor săi.

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW