Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Alți doi atleți nu vor să se mai întoarcă în Bielorusia de teama regimului Lukașenka

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 5 august 2021

Heptatlonista Yana Maksimava și soțul său Andrei Krauchanka – medaliat olimpic cu argint la Beijing în 2008 -, alături de fiul lor, au decis să se stabilească în Germania din cauza regimului opresiv din Bielorusia, impus de dictatorul Aleksandr Lukașenka, relatează Europa Liberă. 

Yana Maksimava a făcut anunțul pe data de 3 august, printr-un mesaj publicat pe contul său de Instagram, în care a vorbit despre înrăutățirea situației politice din Bielorusia și izolarea internațională a țării.

Anunțul sportivei a venit în timp ce o altă sportivă din Bielorusia, Kristina Țimanovskaia , participantă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, urmează să solicite azil politic în Polonia, după ce a refuzat să fie urcată forțat de la oficialii echipei naționale la bordul unui avion cu destinația Minsk. 

Activist bielorus, găsit spânzurat în Ucraina

Activistul belarus Vital Șișov, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit spânzurat într-un parc lângă casa sa din Kiev, pe 3 august, după ce a fost dat dispărut cu o zi înainte, relatează Europa Liberă. Poliția a spus că va investiga toate posibilitățile, inclusiv o posibila crimă cu premeditare. Organizația lui Sișov, Casa Bielorusă din Ucraina (BDU), îi ajută pe bieloruși să fugă de persecuțiile regimului Lukașenka. Un coleg activist BDU, Iuri Șciucikov, care a făcut parte din grupul care a găsit cadavrul lui Șișov în parc, a declarat pentru televiziunea Current Time că fața activistului părea să aibă semne de violență și a sugerat că oficialii de securitate ai lui Lukașenka despre care se știe că operează în Ucraina ar putea fi responsabili.

Avion deturnat pentru arestarea disidentului Roman Protasevici

Jurnalistul de opoziție Roman Protasevici și prietena sa, Sofia Sopega, au fost arestați pe 23 mai după ce autoritățile de la Minsk au deturnat zborul de linie Ryanair 4978 de pe ruta Atena-Vilnius.

Acesta era căutat în țara sa natală pentru implicare în manifestațiile de protest organizate pentru înlăturarea de la putere a lui Aleksandr Lukasenka, dictatorul care conduce cu mână de fier Bielorusia din anul 1994. Roman Protasevici a lucrat pentru Radio Europa Liberă și este fondatorul canalului de Telegram Nexta, cu 1,7 milioane de urmăritori.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *