Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Alina Gorghiu: România este singura ţară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o Declaraţie de cooperare în domeniul justiţiei

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 februarie 2024 Etichete: , , ,

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că România se distinge ca fiind unicul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat cu Japonia o Declarație de colaborare în sectorul justiției, ocupând, de asemenea, locul 11 la nivel mondial în acest context. Ministrul subliniază importanța acestui parteneriat, evidențiind că va contribui semnificativ la crearea unei Strategii Naționale pentru Combaterea Recidivei.

”Suntem parteneri strategici cu Japonia şi acţionăm în consecinţă. România este singura ţară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o Declaraţie de cooperare în domeniul justiţiei. Şi a 11-a din lume. Am semnat ieri acest document, alături de omologul nipon, Ryuji Koizumi. Este şi prima declaraţie de cooperare în domeniul justiţiei între România şi Japonia, după stabilirea Parteneriatului Strategic între ţările noastre”, anunţă Alina Gorghiu pe Facebook.

Ministrul Justiţiei precizează că este un moment deosebit, mai ales pentru că această cooperare va ajuta la elaborarea unei Strategii Naţionale pentru Prevenirea Recidivei.

”De 16 ani, rata recidivei e în scădere. Însă avem nevoie de experienţa japoneză în domeniul acţiunii comunitare. Această declaraţie înseamnă o colaborare mai strânsă între sistemele noastre penitenciare şi de probaţiune. Cu ocazia întâlnirii de la Tokyo am mulţumit părţii nipone pentru susţinerea arătată României în procesul de aderare la OCDE, un obiectiv strategic pentru ţara noastră”, mai afirmă Gorghiu.

Ministerul Justiției a menționat că semnarea Documentului a avut loc în timpul vizitei oficiale a ministrului justiției în Tokyo, având ca scop principal consolidarea prieteniei și colaborării dintre cele două națiuni, precum și facilitarea schimbului de experiență în materie de drept și justiție.

”Suntem astăzi aici ca Parteneri Strategici. Declaraţia pe care urmează să o semnăm este un mesaj puternic că vom acţiona în consecinţă, inclusiv în domeniul justiţiei! Declaraţia de cooperare între România şi Japonia în domeniul justiţiei aduce o colaborare mai strânsă între sistemele noastre penitenciare şi de probaţiune şi va servi elaborării Strategiei Naţionale privind Prevenirea Recidivei.”, a mai spus Gorghiu.

Ministrul Justiției din România a evidențiat progresele semnificative realizate de țară în reducerea ratei recidivei: de la 46,32% în 2008 la 36,93% în 2023, menținându-se sub pragul de 37% în ultimii doi ani. Totuși, a subliniat nevoia de a integra modelul japonez centrat pe implicarea comunității în sistemul românesc. De cealaltă parte, ministrul justiției din Japonia, Ryuji Koizumi, a exprimat entuziasmul față de acest prim pas semnificativ către o colaborare îmbunătățită în domeniul justiției între cele două națiuni.

În cadrul aceleiași întâlniri, reprezentanta României a mulțumit Japoniei pentru sprijinul acordat în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și a lăudat Japonia pentru rolul său în calitate de președinte al Grupului celor Șapte (G7).

Agenda vizitei delegației române în Japonia include tururi ale instituțiilor din sectorul penitenciar și de probațiune japonez, cu scopul de a facilita schimbul de practici eficiente pentru combaterea recidivismului, având în vedere expertiza de seamă a Japoniei în dezvoltarea unor strategii globale în acest domeniu.

În cadrul discuțiilor de la Tokyo, un alt aspect discutat a fost legat de consecințele juridice internaționale ale atacului militar nejustificat și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei. Ministrul Alina Gorghiu a evidențiat semnarea unei declarații pentru Parteneriatul Strategic între România și Ucraina în 2023, subliniind importanța justiției ca domeniu cheie de cooperare între cele două națiuni.

foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii