Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Alina Gorghiu: Predarea fugarului Paul-Philippe al României se va rejudeca

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 10 iunie 2024

Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a transmis astăzi că predarea fugarului Paul-Philippe al României va fi rejudecată, iar acesta va rămâne în arest până la pronunțarea unei soluții definitive.

Alina Gorghiu a anunțat că instanța a admis apelul formulat de parchet și a desființat hotărârea de refuz al predării.

„Predarea fugarului Paul-Philippe al României se va rejudeca. Instanța a admis apelul formulat de parchet, a desființat hotărârea de refuz al predării și a trimis cauza la rejudecare. Acesta rămâne în arest până la pronunțarea unei soluții definitive, cererea de eliberare pe cauțiune fiind respinsă tot astăzi. Mulțumesc tuturor celor care au făcut demersurile necesare și au fost implicați în această procedură. Așteptăm etapele următoare.”, a declarat Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Context

Paul-Philippe al României, un membru al familiei regale românești condamnat pentru corupție, a fost reținut în Malta, în luna aprilie 2024, în timpul unei vizite pentru un eveniment organizat de Cavalerii de Malta. El a fugit din România în 2020, după ce a fost condamnat la aproape 3 ani și jumătate de închisoare pentru corupție legată de restituirea ilegală de proprietăți în apropiere de București,.

Avocatul său a pledat împotriva extrădării, invocând motivații politice în spatele mandatului de arestare. În ciuda prezentării unor dovezi din partea instanțelor franceze care pun la îndoială validitatea mandatului, cererea de extrădare a fost menținută. Instanța a respins eliberarea pe cauțiune din cauza gravității acuzațiilor și a sentinței acuzatului.

Inspectorul de urmărire penală Roderick Spiteri a prezentat documente, inclusiv mandatul european de arestare, copii digitale ale hotărârilor judecătorești și certificatul procurorului general care a dat undă verde cererii. Procurorul a prezentat o mostră de amprente digitale trimisă de autoritățile române împreună cu o fotografie a bărbatului căutat pentru a dovedi că cel arestat este Paul al României.

Inspectorul a declarat în fața instanței că inculpatul este căutat pentru corupție pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și patru luni.

Avocatul apărării, Jason Azzopardi, a declarat că Paul al României înțelege pentru ce este căutat, dar, deși documentele spuneau acest lucru la prima vedere, „acel document a fost motivat politic”.

Avocatul a replicat că mandatul european de arestare se bazează pe acuzații de corupție în România. El a prezentat o decizie a Curții de Apel de la Paris de anul trecut, care a concluzionat că în România a existat un eșec sistematic al sistemului.

În urma respingerii cererii sale de eliberare pe cauțiune, a fost arestat preventiv în așteptarea procedurilor ulterioare.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW