Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Jandarmeria, vizată de o plângere penală în cazul ursului lăsat să agonizeze pe un drum din Harghita

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 20 noiembrie 2019 Etichete: ,

Jandarmeria a fost denunțată pentru posibile fapte de abuz în serviciu, în ceea ce privește intervenția din județul Harghita, acolo unde un urs rănit grav de o mașină a fost lăsat să agonizeze pe șosea. În plângerea penală depusă de avocatul Adrian Cuculis se arată că jandarmii sunt autorizați de lege să folosească arme cu tranchilizante și că, în acest caz, fondul cinegetic al României a avut de suferit. Plângerea viează și administratorul drumului.

Potrivit documentului consultat de mainnews.ro, plângerea a fost depusă ,,în legătură cu evenimentele petrecute pe drumul național 13A, între Praid și Sovata, cu privire la intervenția jandarmeriei Române, prin intermediul jandarmilor prezenți la fața locului (facem mențiunea că nu am detalii cu privire la identitatea acestora), și cu privire la administratorul drumului (nu cunoaștem cine este acesta), dar si cu privire la oricare alte persoane ce vor fi găsite vinovate, pentru presupusa faptă de abuz în serviciu, având în vedere dispozițiile legale în materie dar și pasivitatea de la fața locului de care au dat dovadă organele jandarmeriei”.

Avocatul invocă prevederile legale care, susține el, le-ar fi permis jandarmilor să intervină:

Articolul 29^1 (1): În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, precum și orice alte mijloace de protecție și e imobilizare pentru:

b) imobilizarea animalelor a căror viață sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenții umane.

,,Fondul cinegetic, prejudiciat”

În documentul trimis la parchet, avocatul susține că fondul cinegetic a fost prejudiciat de intervenția tardivă.

,,Considerăm că fondul cinegetic a avut de suferit prin întârzierea aplicării procedurilor instituite de către legea amintită, neputând preciza în mod concret dacă fondul cinegetic putea sau nu să fie salvat, însă percepția față de intervenția tardivă și incoerentă a organelor de jandarmerie, este de natură să aducă o destabilizare a încrederii pe care cetățenii ar trebui să o aibă față de intervenția promptă și eficientă a organelor statului”, se arată în plângere.

Administratorul drumului, în vizor

Denunțul vizează și administratorul drumului, care ar fi fost obligat să semnalizeze, de urgență, prezența ursului pe carosabil.

,,Solicităm să fie făcute verificări și cu privire la ceea ce a dispus administratorul drumului respectiv, în situația în care pe drumul public se afla un obstacol, reprezentat de către corpul ursului (fond cinegetic), ce nu se putea mișca din acel loc și facem amintire de dispozițiile OUG 195/2002 – (2): Administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol aflat pe partea carosabilă, care stânjenește sau pune în pericol siguranța circulației, și să ia toate măsurile de înlăturare a acestuia”, se mai arată în document.

Plângerea a fost depusă la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Târgu Mureș.

Animalul a fost lovit, sâmbătă seara, la marginea localității Praid din județul Harghita, de o mașină  în care se aflau trei persoane. Ursul a stat toată noaptea pe marginea drumului, agonizând. Duminică, în jurul prânzului, autoritățile au luat decizia de a-l împușca.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW