Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


Alina Gorghiu îi răspunde lui Marcel Ciolacu: Preşedintele nu se poate pronunţa atât timp cât legea e în procedură de contestare la CCR

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 30 noiembrie 2020

Senatorul liberal Alina Gorghiu a reacționat după atacul liderului PSD, Marcel Ciolacu, asupra președintelui Klaus Iohannis în legătură cu promulgarea legii privind reluarea activității în interiorul piețelor, arătând că șeful statului nu poate promulga un act normativ atâta timp cât este atacat la Curtea Constituțională.

„Domnule Ciolacu, preluaţi, fără să digeraţi, orice gogoaşă primiţi şi o postaţi pe facebook? Nu aţi fost prin Parlament nici măcar o zi? Ieşiţi şi îl atacaţi cu minciuni pe preşedintele Iohannis, că nu promulgă legea cu un amendament neconstituţional privind deschiderea unor pieţe, când legea a fost atacată la CCR, care nu s-a pronunţat încă. Preşedintele nu se poate pronunţa atât timp cât legea e în procedură de contestare la CCR. Termenul a fost stabilit pe data de 16 decembrie 2020, iar dumneavoastră, ca şef al Camerei Deputaţilor, aveţi zeci de oameni în echipă care puteau să verifice acest lucru pe site-ul CCR. Evident că Guvernul a atacat-o. Pentru că încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. (…). Parlamentul nu trebuie să intervină prin lege pe textul unei Hotârâri de Guvern (art. 1 alin. 4 din Constituţie). Fiecare cu prerogativele lui. Aşa zice Constituţia”, a transmis Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Marcel Ciolacu susține că președintele Klaus Iohannis minte atunci când spune că legea privind redeschiderea piețelor nu a ajuns la promulgare. Liderul Camerei Deputaților arată că actul normativ a fost trimis la Palatul Cotroceni pe 12 noiembrie.

Proiectul de lege ar fi fost trimis spre promulgare în data de 12 noiembrie, potrivit site-ului Camerei Deputaților.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vaccin sau două disponibile la începutul anului / Îi invit pe români să meargă în număr mare la vot

Reacția lui Marcel Ciolacu vine după ce Klaus Iohannis a fost întrebat, luni, dacă se gândește să promulge legea pentru redeschiderea piețelor.

Legea pentru redeschiderea piețelor nu a ajuns la mine. Dacă aveți, mai departe, alte întrebări…”, a răspuns Klaus Iohannis.

CONTEXT

Camera Deputaților a adoptat, pe 10 noiembrie, proiectul de lege care aprobă OUG 78/2020, ce conține amendamentul lui Marcel Ciolacu și al senatorului PSD Daniel Zamfir, prin care închiderea piețelor nu este permisă.

Pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile, așa cm sunt definite potrivit art. 7 alin. 1 din „Hotărârea Guvernului nr. 384/2004, privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare”, își vor continua activitatea, cu respectarea restricțiilor referitoare la distanțarea socială și a măsurilor de protecție sanitară”, este amendamentul propus de Daniel Zamfir și Marcel Ciolacu.

Ulterior, PNL a atacat proiectul de lege la CCR.

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW