Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Alina Gorghiu ignoră avertismentul CSM și avansează cu interviurile pentru funcții de top în DNA și Parchetul General

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 ianuarie 2024 Etichete: , , , , ,

Ministerul Justiției organizează noi interviuri miercuri cu procurorii Mihaiela Moraru-Iorga și Remus Popa, nominalizați de ministrul Alina Gorghiu pentru conducerea a două secții-cheie din DNA și Parchetul General. Procesul de promovare continuă în ciuda opoziției exprimate de CSM, care a emis avize negative pentru ambii procurori.

La sfârșitul anului trecut, ministra Alina Gorghiu din partea PNL a nominalizat-o pe Mihaiela Moraru-Iorga pentru poziția de șefă a Secției de combatere a corupției din DNA, considerată cea mai crucială secție a parchetului anticorupție. De asemenea, Gorghiu a propus numirea lui Remus Popa în funcția de șef al Secției de urmărire penală din Parchetul General. După audieri, secția pentru procurori a CSM a emis avize negative pentru ambii procurori. Avizul CSM este de consultare, iar numirea în funcție este prerogativa președintelui Klaus Iohannis.

Contrar acestui fapt, procurorul Ionuț Ardeleanu, propus pentru conducerea Secției a II-a a DNA, care se ocupă de combaterea infracțiunilor asimilate corupției, și procurorul Adrian Petre Todoran, propus pentru șefia Secției de combatere a criminalității organizate din cadrul DIICOT, au primit avize pozitive în unanimitate.

Mihaiela Moraru-Iorga a activat anterior ca procuror la controversata SIIJ, secția specială pentru investigarea magistraților, înființată în contextul schimbărilor din sistemul judiciar din perioada în care guvernul era controlat de Liviu Dragnea. În același timp, Remus Popa nu a gestionat niciun caz de rechizitoriu major.

Cum justifica procurorii CSM respingerea Mihaielei Iorga Moraru

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a expus motivele care au condus la emiterea avizului negativ privind candidatura Mihaielei Iorga-Moraru pentru funcția de șef al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Cu cinci voturi împotrivă și un singur vot favorabil, secția pentru procurori a CSM a respins candidatura Mihaielei Iorga-Moraru pentru conducerea secției de combatere a corupției din cadrul DNA, o poziție strategică în structura parchetului. Potrivit procurorilor, CSM consideră că planul de management prezentat de către procuroarea Iorga-Moraru suferă de multiple deficiențe și nu furnizează soluții adecvate pentru problemele secției.

„Secția pentru procurori a identificat deficiențe semnificative atât în cuprinsul proiectului, cât și în modalitatea de prezentare a acestuia. (…) Soluțiile pe care le-a propus doamna Iorga-Moraru nu sunt fundamentate pe date concrete privind resursele umane existente la nivelul Secției de combatere a corupției și volumul de activitate înregistrat de procurorii acestei secții. (…) Planul de management este lipsit de măsuri pentru înlăturarea unor deficiențe în domenii de importanță în activitatea Secției de combatere a corupției din cadrul DNA”, arată procurorii CSM.

„Referitor la activitatea desfășurată în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, Secția constată că doamna procuror nu a întocmit niciun rechizitoriu și nu a finalizat dosare în care a început urmărirea penală in personam față de magistrați încă din anul 2019. Mai mult, în pofida experienței deținute, doamna procuror nu a identificat principala problemă a acestei structuri specializate, respectiv lipsa rezultatelor concrete”, arată Secția pentru procurori a CSM.

Mihaiela Iorga Moraru a devenit procuror în cadrul DNA în timpul mandatului lui Daniel Morar, participând la investigarea dosarelor dificile, printre care cele ale fostului premier Adrian Năstase. În 2014, era recunoscută ca fiind cel mai bun procuror din DNA, însă în 2017 a avut un conflict cu Laura Codruța Kovesi, fostul șef al DNA. Aceasta a fost revocată din DNA și a fost subiectul unui dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, ulterior clasat. În iulie 2017, Kovesi a semnat ordinul de revocare a Mihaielei Iorga Moraru, iar aceasta din urmă a intentat un proces, solicitând despăgubiri. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără acordarea de despăgubiri.

Conflictul dintre Mihaiela Moraru Iorga și Laura Codruța Kovesi a avut o evoluție tensionată, culminând cu trimiterea în judecată a primei menționate pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual într-un dosar legat de activități de anchetă nelegale în paralel cu urmărirea penală a unui om de afaceri.

Rechizitoriul DNA a fost anulat de instanța supremă. Ulterior, Iorga Moraru a activat în SIIJ, unde a instrumentat și clasat dosarul Sorina, considerat abuziv. Acum lucrează în cadrul Parchetului General, investigând dosarul judecătoarei Ana Maria Chirilă acuzată de corupție și consum de droguri.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii