Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Alina Gorghiu, despre cazul lui Cătălin Cherecheș: Nu există noțiunea de fugar VIP

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 5 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Procesul de executare a Mandatului European de Arestare pentru Cătălin Cherecheș este în desfășurare, iar instanța din Germania urmează să decidă în privința „predării fugarului”, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, vineri, 5 ianuarie. Aceasta a menționat că se lucrează la un proiect care ar permite ca costurile aducerii în țară a fugariilor să fie suportate de aceștia, nu de statul român.

„Atât Ministerul Justiției, cât și Tribunalul Cluj (în speță, instanță de executare) au transmis Parchetului de pe lângă Curtea de Apel München toate informațiile solicitate, printre care și detalii referitoare la condițiile de detenție din penitenciarele din România.

Nu doar în cazul fugarului Cherecheș, ci în orice dosar, dacă ne sunt solicitate condițiile din penitenciare, transmitem instanțelor străine informații cu privire la condițiile de detenție din România.

Această sarcină revine Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Informațiile transmise privesc atât condițiile de care vor beneficia în primele 21 de zile de carantină, după aducerea lor în țară, cât și cele din perioada de detenție propriu-zisă.

Sunt bucuroasă că avocații fugarilor sunt atât de preocupați de condițiile din penitenciarele României.

Principiul de la care pornim este că toți fugarii trebuie aduși înapoi în România. Când cineva a comis infracțiuni pe teritoriul român și a fost condamnat de justiția din țara noastră, este normal ca el să își ispășească pedeapsa în penitenciarele din România. Cu atât mai mult când este vorba de persoane care au ocupat funcții publice și care au fost condamnate în legătură cu modul în care au îndeplinit aceste funcții.

Pentru statul român nu există noțiunea de fugar VIP. Condițiile sunt aceleași, în funcție de specificul penitenciarului în care urmează să-și execute pedeapsa.

Continuăm și în 2024 aducerea în țară a celor care încă mai cred că pot scăpa de executarea pedepsei în România. În prima săptămână din an au fost aduși în România 6 fugari

Avem în lucru, la Ministerul Justiției, un proiect de lege prin care costurile aducerii în țară a fugarilor să fie suportate de aceștia. Nu de către stat. Depunem toate eforturile pentru a stopa fenomenul fugarilor.

Totodată, continuăm investițiile în infrastructura sistemului penitenciar. Două penitenciare noi au intrat în 2023 în faza de execuție și în multe altele au fost amenajate noi locuri de detenție. Toate la standarde europene. Pentru ca nimeni să nu mai poată invoca aspectul condițiilor din penitenciare pentru a se sustrage de la executarea pedepsei în țară.

Ministerul Justiției și instituțiile abilitate iau toate măsurile care se impun pentru ca toți fugarii să fie aduși în țară pentru a-și ispăși pedepsele primite, indiferent ce nume poartă aceștia.”, este mesajul transmis de Alina Gorghiu.

foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW