Alina Gorghiu, despre artiștii amendați la Untold: Cred că acel compas moral al fiecărui copil vine din educaţia în familie
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a fost întrebată vineri, 11 august, ce părere are despre sancționarea mai multor artiști, inclusiv trapperul Gheboasa, de către jandarmi la festivalul Untold. Gorghiu a afirmat că nu intenționează să comenteze detaliat acest incident, însă a subliniat că fundamentul moral al tinerilor se formează în principal prin educația oferită în familie.
Cinci artiști care au susţinut concerte la festivalul Untold de la Cluj-Napoca au fost amendaţi de jandarmi cu câte o mie de lei pentru că au prezentat versuri cu limbaj vulgar, licenţios sau rasist. Primul pe listă a fost trapperul Gheboasa, urmat de membrii trupei Paraziții, alcătuită din Cheloo, Ombladon și Freakadadisk, dar și de Macanache.
„Discuţia în spaţiul public a fost mai amplă, dar nu ştiu care sunt raţiunile, pentru că Jandarmeria nu ţine de Ministerul Justiţiei, Jandarmeria ţine de interne şi o să vă rog să îmi permiteţi să nu intru în sfera altor colegi, însă subiectul a căpătat alte valenţe în spaţiul public legate de hate speech (discursul de instigare la ură – n.r.), legate de incitarea la violenţă, la ură. Discuţia a căpătat şi valenţe care ţin de partea de educaţie a tinerilor din generaţia de astăzi”, a declarat Alina Gorghiu în cadrul unei conferințe de presă susținute la Arad.
Ministrul Justiției a menționat că nu intenționează să facă comentarii detaliate cu privire la cazul Untold. Cu toate acestea, a subliniat că tinerii de astăzi se confruntă cu o expunere semnificativă la informații, fiind necesar să găsească un echilibru între informațiile negative din mediul online. Această echilibrare poate fi atinsă prin acordarea unei atenții sporite asupra educației în familie. Gorghiu a mai adăugat că, în opinia sa, capacitatea tinerilor de a distinge informațiile dăunătoare din spațiul public se bazează pe principiile morale pe care le dezvoltă în cadrul familiei.
„Eu nevrând să comentez cazul punctual, o să vă spun că generaţiile din şcoli de astăzi au expunere extraordinar de mare la o varietate de surse de informaţii cum eu nu am avut-o, de exemplu. Accesul meu la informaţii, la vârsta lor, era limitat. Ca să ţii cumva un echilibru între informaţiile care de multe ori sunt toxice în spaţiul online şi nu numai va trebui să fim foarte atenţi la partea de educaţie în familie. Eu cred că acel compas moral al fiecăruia vine din ce primeşte de acasă şi din maniera în care familia îl face să capete nişte valori, nişte standarde de care va ţine cont atunci când se expune la tot felul de mesaje în spaţiul public”, a mai spus Alina Gorghiu.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii