Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Alina Gorghiu anunță că există trei inițiative în Parlament pentru diminuarea traficului de droguri și își urgentează colegii să le adopte

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 27 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a anunțat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, ca la nivelul Parlamentului există la acest moment trei inițiative pentru diminuarea fenomenului de trafic de droguri. Gorghiu a apelat la colegii săi parlamentari să abordeze cu seriozitate adoptarea inițiativelor, în regim de urgență. 

Alina Gorghiu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Argeș, că există trei propuneri legislative în Parlament ce pot conduce la diminuarea fenomenului de trafic de droguri.

Cele trei propuneri legislative vizează înființarea unui registru al traficanților de droguri, crearea de centre regionale pentru dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri, precum și Legea 2 Mai, care interzice aplicarea pedepselor cu suspendare pentru traficanții de droguri.

În continuare, combaterea fenomenului drogurilor şi asigurarea unei legislaţii adoptată la amploarea acestui fenomen constituie priorităţile mele ca senator şi ca ministru al Justiţiei. Suntem o societate care nu va fi deloc ferită, nici în anul 2024, la fel cum sunt toate societăţile europene, de flagelul drogurilor, trafic de droguri, populaţie tânără afectată de consum de droguri”, a declarat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu solicită colegilor parlamentari adoptarea urgentă a inițiativelor de lege

„Ca ministru al Justiţiei, apelez la înţelepciunea colegilor mei din Parlament, suntem în an electoral, probabil că activitatea în Parlament nu va fi în permanenţă la foc continuu, de aceea cred că trebuie să tratăm cu maximă responsabilitate adoptarea, în procedură de urgenţă, a celor trei initiative.

Este o iniţiativă ce vine cu realizarea acestei baze de date a traficanţilor de droguri care vor fi monitorizaţi în timp real de instituţiile statului odată ce vor fi înregistraţi în acest registru şi le va fi mult mai greu să desfăşoarE acţiuni ilicite care duc la încălcarea legii, dacă legea va fi adoptată. Era în procedură de urgenţă în Senat a trecut în procedură de urgenţă, din păcate în Camera Deputaţilor nu înţeleg de ce nu a fost aprobată procedura de urgenţă pentru dezbaterea şi votarea acestei legi.

La momentul la care eu vorbesc cu dumneavoastră în Târgu Mureş va fi inaugurat primul centru privat pe tratarea dependenţelor. Este momentul ca şi statul român să rezolve această problemă a dependenţelor cu care se confruntă mare parte din populaţia românească şi să le asigure infrastructura necesară pentru a se vindeca”, a mai transmis aceasta.

În noiembrie 2023, Guvernul României adopta Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică 2023-2027, în care fenomenul drogurilor nu era reprezentat sub formă de cifre sau statistici, fiind însă principala problemă din rândul tinerilor.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii