Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Aliații Ucrainei se reunesc vineri la Baza Militară Ramstein. Germania, în lumina reflectoarelor / Participă și o delegație condusă de Angel Tîlvăr

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 ianuarie 2023 Etichete: , , , ,

Grupul de contact pentru Ucraina, format din reprezentanții a 50 de state și organizații, se va reuni vineri, 20 ianuarie, la Baza Aeriană Ramstein din Germania. Oficialii Berlinului vor fi în lumina reflectoarelor, încât Kievul și Washingtonul pun presiuni pe reprezentanții Germaniei pentru a aproba trimiterea de tancuri de luptă Leopard II în Ucraina, notează Reuters. Din partea României va participa o delegație condusă de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. 

Un oficial american, care a rămas anonim, a explicat pentru Reuters că secretarul american pentru Apărare, Lloyd Austin, „va pune presiune pe germani” să aprobe furnizarea de tancuri Leopard Ucrainei, fiind cea mai facilă variantă pentru aliații ucraineni, având în vedere că multe state au astfel de tancuri în dotare și s-au arătat dispuse să le transfere.

Pe parcursul săptămânii, mai mulți oficiali din regiunea Europei de Est, precum premierul polonez Mateusz Morawiecki, au cerut Germaniei să trimită Ucrainei armamentul de care are nevoie pentru a lupta împotriva soldaților invadatori.

Și Volodîmîr Zelenski a spus în mesajul de joi seară că se așteaptă de la oficialii de la Berlin să ia o „decizie efectivă” în ceea ce privește furnizarea tancurilor, dar a menționat că la întâlnirea de la Ramstein se așteaptă și la un alt pachet de sprijin militar furnizat de SUA.

Este vorba de un pachet de asistență militară în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ce cuprinde vehicule blindate Stryker, vehicule de infanterie Bradley, sisteme de apărare anti-aeriană Avenger și rachete sol-aer, dar și muniție pentru sistemul NASAMS.

Tancurile Leopard II se află în dotarea armatelor din peste 20 de state și sunt catalogate drept unele dintre cele mai bune tancuri din dotarea armatelor occidentale, în timp ce Ucraina se bazează, în principal, pe tancurile sovietice T-72.

Leopard II cântărește peste 60 de tone, este dotat cu un tun de calibrul 120 mm și poate lovi ținte la distanțe de până la 5 kilometri.

Din partea României va participa o delegație condusă de ministrul Apărării Angel Tîlvăr, potrivit unui comunicat transmis vineri, 20 decembrie, de Ministerul Apărării.

Participarea delegației MApN la cea de-a 8-a reuniune a UDCG reprezintă o nouă dovadă a angajamentului ferm al României în sprijinirea Ucrainei. Țara noastră a condamnat ferm agresiunea neprovocată și ilegală a Federației Ruse asupra poporului ucrainian, în special atacurile brutale și nediscriminatorii asupra infrastructurii civile, cel mai recent fiind tragicul eveniment din 15 ianuarie 2023, care a provocat un număr mare de victime din rândul populației civile”, a transmis Ministerul Apărării.

Sursă foto: INQUAM Photos / Florin Cornel

Comentarii