Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Alianța USR-PLUS cere Comisiei Europene un audit pentru sistemul 112

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 2 august 2019 Etichete: , ,

Europarlamentarii Alianței USR PLUS cer Comisiei Europene declanșarea unui audit de urgență pentru sistemul 112 care să clarifice eficiența localizării apelanților aflați în primejdie. Ei spun că, după tragedia de la Caracal, este necesară o evaluare a întregului sistem care susține numărul de urgență 112, atât în România cât și în celelalte state ale Uniunii Europene.

„Cerem urgentarea implementării Directivei privind localizarea celor care sună la 112 pentru a vedea cât de eficient este acest sistem și dacă procedurile sunt îndeplinite conform în toate statele membre ale UE. Numărul 112 este unul din drepturile europene ale cetățeanului. Cetățeanul european trebuie să aibă garanția că el funcționează la cei mai buni parametri pe toată întinderea Uniunii Europene”, spune Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS și membru al comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European.

În contextul tragediei de la Caracal și al semnelor de întrebare referitoare la modul în care funcționează numărul unic de urgență 112, europarlamentarii Alianței USR PLUS au trimis  o interpelare vice-președintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil de piața unică digitală.

„Am solicitat Comisiei Europene o atenție particulară pe controlul implementării tehnologiilor de localizare a celor care sună la 112. Vrem să vedem dacă ce s-a întâmplat la Caracal este o problemă de sistem sau a apărut din cauza neglijenței și a nepăsării”, declară Vlad Botos.

Europarlamentarii Alianței USR PLUS vor urgentarea implementării Directivei pe noul cod electronic european, care presupune obligația statelor de a asigura informația cea mai adecvată de localizare, incluzând informația de localizare pe baza rețelei (tehnologia avansată de localizarea mobilă), care se dovedește a fi o chestiune de viață și de moarte.

Credibilitatea și funcționarea efectivă a numărului 112 sunt foarte importante pentru cetățenii din întreaga Uniune Europeană iar un audit al modului în care funcționează numărul unic de urgență 112 va arăta dacă localizarea deficitară a apelanților este doar o problemă locală sau există și în alte state membre.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *