Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Alfred Bulai, inculpat pentru mai multe fapte de agresiune sexuală din perioada 2022-2024

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 5 septembrie 2024 Etichete: , ,

Sociologul Alfred Bulai, fost cadru didactic la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, a fost acuzat de mai multe fapte de natură sexuală, inclusiv tentative de a săruta cu forța și atingeri neadecvate asupra studentelor. Potrivit anchetatorilor, incidentele s-ar fi petrecut în timpul unor stagii de practică desfășurate în județele Suceava și Alba. Procurorii au înaintat o cerere de arestare preventivă pentru Bulai, iar Judecătoria Sectorului 1 urmează să se pronunțe joi asupra acestei propuneri.

Joi, sociologul Alfred Bulai a petrecut câteva ore la Parchet, însă a refuzat să facă orice declarație în fața anchetatorilor.

”La data de 4.07.2022, în timp ce se aflau în camera în care era cazat inculpatul, în contextul sesiunii individuale de feedback din ultima zi a stagiului de practică efectuat în comuna Sadova, judeţul Suceava, prin exercitarea de presiuni psihice, umilire şi prin impunerea unei anume conduite privind viaţa sa sexuală, profitând totodată de poziţia de autoritate decurgând din relaţia cadru didactic-student, a constrâns-o moral pe persoana vătămată să suporte un act de natură sexuală, prin aceea că a determinat-o să se dezbrace de tricou în vederea obţinerii satisfacţiei sexuale”, a declarat, joi, Daniel Nedela, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Parchetul îl acuză pe Bulai de patru infracțiuni de natură sexuală, comise în anii 2022, 2023 și 2024, în cadrul unor stagii de practică organizate în Suceava și Alba. Anchetatorii precizează că există o singură victimă în acest caz.

”Aflându-se singuri în camera unde inculpatul era cazat, în contextul unei şedinţe individuale de feedback, profitând de poziţia de autoritate asupra persoanei vătămate, a pretins din partea acesteia, profitând totodată de poziţia de autoritate, favoruri de natură sexuală, respectiv ca persoana vătămată să se dezbrace de tricou şi de sutien în faţa sa. În aceeaşi perioadă, în cadrul aceluiaşi stagiu de practică, prin constrângere morală şi, totodată, profitând de poziţia de autoritate pe care o avea asupra acesteia în baza relaţiei cadru didactic-student, în vederea obţinerii satisfacţiei sexuale, a comis împotriva persoanei vătămate acte de natură sexuală materializate în îmbrăţişări, încercarea de a o săruta cu forţa, precum şi atingeri cu tentă sexuală la nivelul spatelui, umerilor şi picioarelor. În perioada decembrie 2023 – mai 2024, profitând de poziţia de autoritate asupra persoanei vătămate decurgând din relaţia cadru didactic-student, a pretins din partea acesteia, în mod indirect şi repetat, prin sugestii sexuale conotative, favoruri de natură sexuală, respectiv să întreţină relaţii sexuale”, a precizat procurorul.

Deși există mai multe plângeri primite pe adresa de e-mail a Parchetului, anchetele continuă pentru fiecare caz în parte.

”Aceste fapte nu pot fi tolerate. Este de datoria noastră să asigurăm un mediu sigur în care educaţia să se desfăşoare în condiţii de respect, demnitate şi integritate. Orice formă de abuz sexual, indiferent de context, este inacceptabilă, iar Ministerul Public va acţiona cu fermitate împotriva tuturor persoanelor care comit astfel de fapte. Subliniem importanţa protejării victimelor infracţiunilor de natură sexual, având în vedere impactul devastator pe care astfel de fapte îl pot produce în viaţa lor”, a subliniat procurorul Daniel Nedela.

În perioada 29 iunie – 9 iulie 2023, faptele s-au repetat în cadrul unui stagiu de practică din comuna Albac, județul Alba, având aceeași victimă. Reprezentanții Ministerului Public au reiterat faptul că nu există toleranță pentru astfel de fapte și au lansat un nou apel pentru cei care dețin informații relevante să contacteze autoritățile competente.

foto: Inquam Photos / Cosmin Enache

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW