Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Alexandru Rafila: Rata transmiterii trebuie menținută sub 1. Care este acum nivelul de răspândire în România

By Madalina Balaceanu , in Fara categorie , at 17 mai 2020 Etichete: , ,

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că rata de transmitere a virusului este de 0,9 în România și ar fi bine să rămână la acest nivel după măsurile de relaxare sau măcar să nu crească.

„E o valoare calculată pentru majoritatea țărilor din regiunea europeană a OMS, suntem în zona galbenă, în care sunt majoritatea țărilor care au introdus măsuri de relaxare. Sunt doar două, trei țări în zona verde, cu un indice de transmitere de 0,7-0,8. Noi suntem undeva pe la 0,9. E bine, ca să ai speranță că ții epidemia sub control, să fii întotdeauna sub 1 ca să nu ai o transmitere care să ducă la apariția unui număr mai mare de cazuri. Trebuie menținută această rată a transmiterii sub 1”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Rafila a mai explicat că deși calculele matematice sunt importante, comportamentul individual va fi cel care va cauza creșterea sau scăderea ratei.

„Aceste calcule matematice nu pot ține cont de comportamentul individual, periodic trebuie evaluată situația, acum trebuie evaluată peste 7 zile, când vedem dacă relaxarea a dus la o creștere substanțială, la o creștere acceptabilă sau rămânem la același nivel sau chiar mai mic, acestea sunt cele 3 scenarii. În funcție de această situație se pot calcula ratele de transmitere în viitor. Rămâne să vedem care e procentul probelor pozitive, din totalul probelor testate. Acest procent ar trebui să fie tot timpul sub 5 la sută. Este un indicator care arată că nu este vorba despre o continuare a răspândiri masive a infecției în populație”, a completat președintele Societății Române de Microbiologie.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW