Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Alexandru Rafila explică motivul pentru care apa și săpunul sunt mai eficiente decât alcoolul în cazul Covid-19

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 8 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, spune că obiceiul de a a dezinfecta suprafețele cu acre venim în contact nu trebuie să devină o obsesie. Conform profesorului, principala măsură pentru a ne feri de răspândirea coronavirusului este spălatul pe mâini. 

Într-un interviu pentru Digi24, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie spune că „dacă ne spălăm bine cu apă și săpun este suficient”.

„Apa și săpunul sunt mai eficiente decât alcoolul în cazul acestui virus, pentru că este un virus anvelopat, are un înveliș care este imediat distrus de săpun sau de detergent.(…)Să ne ferim gura, nasul și ochii de contactul cu diverse secreții este cu totul altceva și trebuie să ne obișnuim să nu mai punem mâna să ne atingem fața decât atunci când suntem absolut siguri că suntem curați pe mâini, că ne-am spălat sau am utilizat înainte un antiseptic”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă dezinfectarea suprafețelor ajută în vreun fel,  Rafila spune că nu este necesar să dezinfectăm chiar toate suprafețele, ci doar pe acelea cu care venim în contact foarte des.

„Nu trebuie să devină obsesiv, am observat la mulți, devine obsesivă această dezinfectare. Nu trebuie acum să începem să dezinfectăm toate ambalajele și absolut toate obiectele cu care venim în contact. Este suficient să spălăm mâinile după ce punem mâna pe diverse ambalaje”, a arătat profesorul Rafila.

În ceea ce privește folosirea de măști confecționate manual, profesorul Alexandru Rafila a spus: Nu încurajez pe nimeni să-și acopere gura cu tot felul de fulare, baticuri sau alte lucruri de genul acesta, ci trebuie utilizată o mască textilă dintr-un material dens, care poate fi refolosită, adică să poată fi spălată și călcată. Nu trebuie să utilizăm obiecte vestimentare pe care nu le putem spăla, e chiar un pericol să folosim în mod repetat diverse obiecte pe care nu le putem curăța, de exemplu un fular de lână sau lucruri de genul acesta, pe care nu le poți spăla în fiecare zi”.

Specialistul estimează că vârful epidemiei în România va fi între 25 și 30 aprilie.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW