Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Alex Florența, propunerea pentru funcția de procuror general: E nevoie de o modificare legislativă pentru a se evita fuga unor inculpați

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 13 martie 2023

Alex-Florin Florenţa, propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror general, a declarat luni, 13 martie, după interviul susţinut în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, că este nevoie de o modificare a legislației pentru a se evita fuga unor inculpați înaintea condamnării definitive.

„E nevoie de o modificare legislativă, care să permită în primul rând luarea unor măsuri restrictive ale dreptului de circulație, de către judecătorii care judecă acele cauze și, desigur, măsuri administrative, ulterior, din partea poliției de frontieră, și alte măsuri similare (…) trebuie o măsură procedurală din acest punct de vedere în oricare etapă a procesului atâta timp cât există suficiente indicii la un moment dat că se încearcă fuga, eventual sustragerea de la răspunderea penală”, a spus Alex Florența.

Declarațiile candidatului la funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind „legea fugarilor” vin în contextul în care, la sfârșitul săptămânii trecute, s-a adăugat un nou nume pe lista fugarilor români, anume Ionel Arsene, condamnat definitiv vineri, 10 martie, la 6 ani și 8 luni de închisoare.

Florența este șeful Serviciului de crimă organizată de la DIICOT București, iar în cariera de procuror a fost șeful DIICOT Timișoara și DIICOT Sibiu. La Timișoara, Alex Florența a instrumentat dosare ample de trafic de droguri, de contrabandă și șpagă la granițele țării sau un dosar legat de un plan de asasinare a unui jurnalist. Mai multe detalii, aici.

Propunerea ministrului Cătălin Predoiu pentru funcția de procuror general al României a concurat împotriva actualului procuror general, Gabriela Scutea.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii