Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Cristian Ghinea: Vom merge pe calendarul de depunere pe 31 mai pentru PNRR. Nu e niciun motiv de neliniște

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 26 aprilie 2021

Cristian Ghinea susține că Planul Național de Redresare și Reziliență va fi trimis Comisiei Europene (CE) pe 31 mai, deși data impusă inițial era de 30 aprilie. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că PNRR nu a fost elaborat într-un mod greșit, arătând că mai multe componente au fost apreciate de Comisie, printre care sănătatea, educația sau infrastructura.

Continuăm discuțiile pe toate proiectele și toate componentele. Comisia Europeană are genul ăsta de dialog cu toate statele membre. Vom avea mai multe state care vor trimite după 30 aprilie, decât înainte. Bulgaria, Olanda, Finalnda, Polonia au anunțat că vor trimite după 30 aprilie. În discuția cu președintele, prim-ministrul, Ludovic Orban și cei doi vicepremieri, am decis că vom merge pe calendarul de depunere pe 31 mai pentru PNRR”, a declarat Cristian Ghinea, înainte de ședința coaliției de la guvernare.

Ghinea a punctat că mai multe componente, printre care proiectele pentru Educație, Sănătate, infrastructură sau păduri, au fost apreciate de Comisia Europeană.

Sunt și alte componente cu care trebuie să muncim mai mult, de pildă alocările de autostrăzi, pe care Comisia Europeană o consideră politică”, a adăugat ministrul Proiectelor Europene.

În plus, ministrul Proiectelor Europene cere opoziției, în special Partidului Social Democrat, să nu mai submineze „negocierile dure” pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, punctând că „nu e niciun motiv de neliniște”.

Trebuie să fim uniți, așa cum am ținut coaliția unită pe subiectul PNRR, apelul meu către PSD e să fim uniți(…)Imediat ce batem palma cu Comisia Europeană venim în Parlament”, a precizat Ghinea.

Președintele Klaus Iohannis a convocat, luni, la ora 16:00, o ședința de lucru pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență alături de prim-ministrul Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, viceprim-miniștrii Dan Barna și Kelemen Hunor și ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la 30 aprilie 2021, în vederea emiterii de către Comisie a deciziei de aprobare. Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Propuneri pe componente:

– 4,4 miliarde de euro pentru educație

– 3,4 miliarde de euro pentru sănătate

– 9,5 miliarde de euro pentru transport (4,5 miliarde de euro – autostrăzi, 5 miliarde de euro – transport feroviar și mobilitate urbană)

– 6,8 miliarde de euro pentru mediu

– 4 miliarde de euro – fondul pentru localități

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *