Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Alertă înainte de valul patru: Jumătate din comunele României nu au medici deloc sau au personal insuficient

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 15 august 2021 Etichete: , ,

Aproape jumătate din localitățile rurale din România suferă din cauza lipsei medicilor de familie. Potrivit datelor oficiale, peste 300 de comune (care înglobează, de fapt, mai multe sate), nu au deloc doctor. Cifrele vin în contextual în care România este așteptată să se confrunte cu valul patru al pandemiei de COVID-19, după cum avertizează majoritatea specialiștilor.

Potrivit statisticii, 328 de comune nu au medic de familie. În aceste localități trăiesc 559.611 persoane.

Dacă ne raportăm la populația țării, înseamnă că 2,5% din români nu au acces direct la medic de familie în localitatea lor, fiind nevoiți să se deplaseze în altă localitate în cazul unei probleme medicale minore.

Totodată, doar 1.496 de localități au suficienți medici de familie, se arată în statisticile citate de deputatul Radu Moisin într-o scrisoare trimisă ministrului Sănătății și atribuite Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. 271 de localități au mai mulți doctori față de numărul necesar.

Dacă tragem linie vedem că aproximativ 50% din localitățile României fie nu au medic deloc, fie au mai puțini medici de familie decât ar fi necesar, raportat la populație.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT În ce stadiu sunt și când vor fi gata spitalele regionale

Valul 4, iminent

Jumătate din comunele României sunt, așadar, nepregătite în fața unui val patru al pandemiei, despre care vorbesc din ce în ce mai mulți specialiști.

Asta în condițiile în care, pe lângă infecția COVID-19, oamenii vor fi expuși sezonului gripal, însă nu vor avea acces la medici de familie în localitatea de domiciliu.

E de la sine înțeles că o persoană care călătorește pentru a merge la medic în timp ce e infectată cu coronavirus sau alt virus expune și mai multe persoane.

Sănătatea din România, la coada clasamentului european la capitolul „calitate”

Țara noastră este finalul topului european în ceea ce privește calitatea sistemului de sănătate.

Potrivit unui studiu de specialitate, România este pe locul 32 din 34 de țări europene la calitatea sistemului sanitar.

Indicele European de Medicină Personalizată arată că țara noastră depășește doar Serbia și Cipru, potrivit datelor publicate în 2020.

Pe primele locuri la acest capitol sunt țări precum Finlanda, Germania și Suedia.

Vaccinarea bate pasul pe loc

România a depășit oficial, în 31 iulie, pragul de 5 milioane de cetățeni vaccinați împotriva COVID-19 cu cel puțin o doză, potrivit datelor transmise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).

Ținta de 5 milioane de persoane vaccinate a fost asumată de autorități pentru data de 1 iunie, însă pragul nu a putut fi atins la vremea respectivă.

CITEȘTE ȘI: Cum ar putea fi stimulată campania de vaccinare. Măsurile luate de alte state

Foto: languagelegos.com

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com