Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Alegeri locale în plină pandemie de coronavirus: Care sunt regulile de protecție sanitară ce trebuie respectate

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2020 Etichete: , , ,

Alegerile locale din acest an se desfășoară în condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19. Alegătorii, dar și membrii biroului electoral, sunt nevoiți să respecte regulile de protecție sanitară stabilite de autorități, pentru ca riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2 să fie minim.

MAI a transmis, vineri, regulile de protecție sanitară privind desfășurarea alegerilor locale. Astfel, toți participanții la procesul electoral sunt obligați să poarte masca de protecție și să respecte distanțarea fizică de 1 metru. În plus, în interiorul secțiilor de votare au voie maximum 5 alegători.

Pentru a evita contactul cu membrii biroului electoral, alegătorul își scanează singur actul de identitate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, fiind supravegheat de un operator și își va aplica, singur, ștampila pe care scrie „VOTAT”, după ce și-a exercitat dreptul la vot.

Amenda pentru nerespectarea măsurilor de protecție începe de la 500 de lei, dar poate ajunge până la 2.500 de lei.

Toate regulile sanitare de protecție pentru ziua votului

Conform regulilor de protecție sanitară,  se vor stabili circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, dacă spațiile destinate secțiilor de vot permit acest lucru.

Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

Alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, dar și la ieșire. În fiecare secție vor fi puse la dispoziție flacoane cu dezinfectant.

De asemenea, la intrarea în secție, alegătorilor li se va măsura temperatura.

În cazul în care un alegător este febril sau prezintă simptome respiratorii evidente se va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot și se vor lua măsuri pentru ca acesta să petreacă cât mai puțin timp în interiorul secției. După finalizarea procedurilor de votare, alegătorul va fi condus în afara sediului secției de votare, iar cabina de vot va fi dezinfectată.

Toți participanții la procesul electoral trebuie să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

În interiorul secției de vot, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral și cu operatorul de calculator.

Pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, alegătorul va fi instruit cu privire la modul de poziționare a actului de identitate sau a documentului de identitate în suportul terminalului informatic.

Dacă acest lucru nu este posibil, această procedură va fi realizată de operatorul de calculator, care ulterior își va dezinfecta mâinile.

În vederea identificării, alegătorul își va îndepărta masca pentru scurt timp, păstrând o distanță de minimum un metru și jumătate față de operatorul de calculator.

Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare în lista electorală trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau pe documentul de identitate.

Regulile de protecție sanitară trebuie respectate și în cazul exercitării dreptului la vot prin intermediul urnei speciale.

Persoanele care nu respectă măsurile de protecție sanitară stabilite pentru ziua votului pot primi amendă cuprinsă între 500 și 2.500 lei”, conform unui comunicat emis de MAI.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Regulile de protecție sanitară pentru alegerile locale din data de 27 septembrie

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW