Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Alegeri interne în PNL: Ciprian Ciucu și Violeta Alexandru luptă pentru șefia filialei din București

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 iulie 2021

Membrii Partidului Național Liberal din București aleg sâmbătă noua conducere a filialei, într-o competiție în care s-au înscris actualul președinte, Violeta Alexandru, susținătoarea fostului premier Ludovic Orban, și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, din tabăra lui Florin Cîțu.

Cu câteva zile înainte de alegeri, echipele celor doi contracandidați s-au întâlnit pentru a conveni asupra modului în care vor organiza alegerile interne de sâmbătă.

Ciprian Ciucu și membrii echipei sale s-au retras de la discuții, acuzând ulterior că tabăra adversă ar fi încercat să îl denigreze, publicând pe un site de știri un articol pe care edilul îl cataloghează drept „fals”.

Am fost efectiv urât surprins ca în timp ce discutam, înainte sa fi convenit toate detaliile, deși discuția nu se finalizase, să primesc telefoane de la presă pentru a răspunde la acuzațiile cum că eu as vrea să „controlez” voturile, deși ni se făcuseră fel și fel de propuneri aberante cum ar fi să se voteze în cabine de vot deschise fără să se respecte confidențialitatea votului și altele”, a scris Ciprian Ciucu joi seară pe Facebook.

Primarul Sectorului 6 susține că echipa sa nu are oameni în comitetul de organizare al alegerilor și nici în comisia de numărare, precizând că regulile au fost decise unilateral și impuse de către echipa contracandidatului Violeta Alexandru.

Nu-i nimic, am câștigat și alte alegeri în care adversarii au jucat murdar și i-am învins la diferențe pe care nu le credeau posibile. Pentru că eu intru în competiție curat și validat de luptele mult mai grele pe care le-am câștigat”, a adăugat edilul.

Violeta Alexandru: Soluția plecării de la discuții nu este o opțiune

În replică, actualul președinte al PNL București arată că alegerile interne vor reprezenta un model de bună organizare pentru congresul din toamnă și că va veghea la corectitudinea exprimării votului la scrutinul de sâmbătă.

Sunt deschisă discuțiilor în continuare. Soluția plecării de la discuții nu este o opțiune”, este replica Violetei Alexandru, la afirmațiile edilului din Sectorul 6.

Fostul ministru al Muncii din Guvernul Orban arată că bucureștenii au nevoie de seriozitate în politică și de rezolvarea problemelor lor.

Noi suntem PNL București. Libertatea exprimării votului este esențială. Nu este în regulă nici să ne victimizăm, nici să ne atacăm, nici să aruncăm suspiciuni asupra vreunui coleg de partid(…)Sunt Președintele PNL București și toată conduita mea este de una respect față de funcție, de partid, de fiecare coleg. Și față de mine, ca om. De aceea nu comentez asupra niciunui atac. Dar știu care este adevărul”, a adăugat președintele PNL București.

Cum ar urma să se desfășoare alegerile

Violeta Alexandru a precizat care sunt propunerile făcute de echipa sa pentru modul în care se vor desfășura alegerile de sâmbătă.

„1. Vot în ordine alfabetică la nivelul tuturor delegaților PNL București așa cum s-a întâmplat în toate filialele județene. PNL București este o singură organizație. Nu sunt alegeri pentru un sector, sunt pentru organizația PNL București. Indiferent de sectorul din care fac parte, oamenii vor veni să voteze civilizat, fără aglomerație, în ordine alfabetică.

2. Votul fiind secret, el nu poate fi transmis către alte persoane. Prin urmare, orice tentativă de utilizare a telefonului sau a altor dispozitive în acest scop trebuie să fie descurajată.

3. Pentru asigurarea secretului votului am propus ca buletinele de vot să fie introduse în plicuri la părăsirea cabinei de vot. Votanții se vor deplasa exclusiv către urna de vot. Nu către o altă parte a sălii pentru a fi arătat unei alte persoane.

4. Măsuri stricte de protecție în condiții de pandemie, asigurând distanțarea între persoanele care își exercită dreptul de vot.

5. Secretariat tehnic și comisie de numărare a voturilor cu reprezentanți din partea fiecărui candidat. În număr egal”

Ciprian Ciucu: Atenție, pericol de fraudă

Într-o postare ulterioară, Ciprian Ciucu a atras atenția că Violeta Alexandru nu a convenit alături de contracandidatul său asupra formei finale a organizării alegerilor interne.

Edilul susține că există mai multe vicii de procedură, care nu au existat nicăieri în alegerile din țară, și le cere președintelui PNL București și președintelui PNL să renunțe la „aceste metode de influență și control al voturilor”.

1. Cabine de vot fără perdea în spate + filmare fixată pe cabinele de vot. Cu acest lucru nu pot fi de acord pentru că nu se asigură confidențialitate votului, putând fi controlat. Camerele de luat vederi au fost montate de către organizatori, echipa cu care suntem în competiție. Nu avem acces la ele.

2. Plicuri în care să fie introdus votul. Această metodă este extrem de periculoasă pentru că poate facilita metoda suveica. Asta înseamnă că cineva poate introduce plicul gol în urnă, păstrează votul alb în buzunar, buletinul este completat cu candidații lor și apoi altcineva poate introduce mai multe buletine de vot într-un plic sau direct în urnă. NU ACCEPTĂM PLICURI LA PNL BUCUREȘTI!

3. Desfășurarea votului în ordine alfabetică. Această metodă de control a votului, coroborată cu filmarea permanentă, este de neacceptat. Noi nu avem acces la camerele montate de competitori. Mai mult, această metodă înseamnă că se va vota extrem de încet, (se va vota cu viteza cea mai mică a fiecărui sector care are mai mulți delegați al căror nume începe cu fiecare literă a alfabetului)

Această metodă ar duce votul târziu în noapte, eu aș fi dezavantajat pentru că am mai mulți simpatizanți iar oamenii nu pot rămâne în sală la nesfârșit”, a atras atenția Ciprian Ciucu.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *