Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Directorul AMCCRS, Răzvan Munteanu: Cade orașul pe noi. Consolidarea clădirilor cu risc seismic din București, ignorată ani de zile

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 3 noiembrie 2024

Răzvan Munteanu, directorul AMCCRS, a declarat într-o dezbatere publică la sediul GDS că domeniul consolidării clădirilor cu risc seismic este „extrem de subfinanțat” și a avertizat că „realmente cade orașul pe noi.” Dezbaterea, intitulată „Bucureștenii decid: 7 orașe sau unul singur?”, a abordat și tema organizării administrative a Capitalei, la care a participat și Nicușor Dan.

„Au fost bani alocaţi în domeniul eficienţei energetice, avem câteva sute de milioane de euro cheltuite în oraş pe eficienţă energetică, însă pe consolidare mai puţin. Dacă ne uităm şi la ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani la nivel de Primărie a municipiului Bucureşti, putem observa că doar 30 de imobile au fost consolidate din fonduri publice, sigur, cu recuperarea banilor de la cetăţeni”, a declarat Răzvan Munteanu.

El a menționat că, deși Banca Mondială estimează peste 20.000 de clădiri vulnerabile la cutremure, există date pentru doar 2.000 dintre acestea, colectate neorganizat.

„Deşi Banca Mondială spune că peste 20.000 de clădiri sunt vulnerabile riscului seismic, avem date colectate doar pentru 2000 dintre ele şi acestea într-un mod eterogen, pompieristic, primul venit, primul servit. Este clar că este nevoie de o abordare integrată, de o coordonare. Din 2022, am început să devenim eligibili în programele naţionale, dar nevoile sunt atât de mari la nivel de oraş, astfel încât trebuie să avem o coordonare şi o abordare integrată şi în acest domeniu al consolidării, pentru că realmente cade oraşul pe noi. Trebuie să conştientizăm cu toţii acest lucru”, a afirmat Munteanu.

De asemenea, a atras atenția că fondurile europene nu au sprijinit până recent consolidarea, iar în 2022 Bucureștiul a accesat 60 de milioane de euro dintr-un total de 300 de milioane disponibile la nivel național.

Potrivit Digi24, Matei Sumbasacu, inginer constructor cu masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic, a declarat că Bucureștiul nu este sigur în cazul unui seism puternic.

„Bucureștiul este Capitala Europeană cu cel mai mare nivel de risc seismic. Acest risc are două componente, în mare parte. Are componenta de hazard (amenințare), care înseamnă cât de tare este/poate fi cutremurul pe care îl așteptăm, și are componenta de vulnerabilitate, cât de pregătiți suntem, real, să facem față unui seism. Suntem slab pregătiți pentru a face față unui cutremur. Clădirile nu sunt pregătite, nici comunitățile, oamenii, la nivel individual, nu sunt pregătiți și nu au un plan bine structurat în caz de orice pericol. Nu există acel bagaj de urgență în caz de cutremur și prim ajutor, mulți oameni nu dețin nici informații în acest sens”, a precizat Matei Sumbasacu.

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Comentarii