Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Alegeri în R.Moldova: Maia Sandu conduce primul tur cu 42,12%, urmată de Alexandr Stoianoglo cu 26,23%

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 21 octombrie 2024

Președintele Maia Sandu a obținut 42% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Principalul său contracandidat, Alexandr Stoianoglo, susținut de partidul pro-rus al socialiștilor, a acumulat 26%, stabilind astfel o confruntare strânsă pentru turul decisiv, programat pe 3 noiembrie.

Potrivit NewsMaker.md, ultimele secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova s-au închis în dimineața zilei de 21 octombrie, la ora 07:00 – ora Moldovei. Este vorba despre secțiile de votare constituite pe teritoriul Statelor Unite ale Americii și Canada.

Președinta CEC Angelica Caraman a declarat că la scrutinul din 20 octombrie s-au prezentat 51,67% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Cea mai înaltă rată de prezență în țară s-a înregistrat în raionul Dondușeni – 50,96% dintre cetățenii cu drept de vot. Cea mai scăzută rată a prezenței a fost înregistrată în raionul Basarabeasca – 39%. În secțiile de votare, deschise peste hotarele țării, s-au prezentat la urne peste 240 mii de alegători.

54,55% din alegători sunt femei și 45,45% – bărbați. Cei mai activi au fost alegătorii cu vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani și 56-65 de ani.

„Informațiile preliminare arată că niciunul din cei 11 candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a acumulat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor, care au participat la alegeri, și respectiv în termen de două săptămâni urmează a fi organizat cel de-al doilea tur de scrutin”, a mai declarat Angelica Caraman.

Potrivit ultimelor date, prezentate pe pagina CEC, au fost prelucrate 98,65% din totalul proceselor-verbale. Maia Sandu conduce cu 42,12% și este urmată de Alexandr Stoianoglo – cu 26,23%. Cu privire la referendum, datele preliminare arată că 50,21% au votat în favoarea modificării Constituției și 49,79% s-au pronunțat împotrivă.

Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW